Libertatea presei, în pericol în mai multe state ale UE. Independența editorială a media publice, o problemă și în România
Libertatea presei rămâne în pericol în mai multe state ale Uniunii Europene, a constatat Comisia Europeană în cel mai recent raport al său privind statul de drept, publicat miercuri, informează dpa.
Condiţiile de lucru ale jurnaliştilor şi "lipsa independenţei guvernanţei media din serviciul public continuă să fie subiect de preocupare în mai multe ţări", afirmă executivul european.
În Italia, independenţa serviciului public RAI "reprezintă o veche sursă de preocupare" în ce priveşte guvernanţa şi finanţarea, potrivit Comisiei, care consideră necesare reforme cuprinzătoare "pentru a asigura că RAI este mai bine protejată de riscurile interferenţei politice".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Executivul UE aminteşte de o grevă a jurnaliştilor şi editorilor după o schimbare editorială la RAI, în urma numirii unui nou CEO.
Probleme și în România
Potrivit Comisiei, nu s-au înregistrat progrese nici în ce priveşte transparenţa proprietăţii asupra media din Italia, şi nici modul de tratare a delictului de defăimare, iar ameninţările cu moartea, atacurile fizice şi intimidarea ziariştilor "continuă să stârnească preocupări".
De asemenea, în Slovacia, desfiinţarea, în iulie, a postului public de radioteleviziune în vederea creării unei noi organizaţii media a creat îngrijorare în ce priveşte viitoarea independenţă a noii entităţi.
În acelaşi timp, nu au fost reglementate probleme privind independenţa editorială a serviciilor publice de media în Ungaria, România şi Malta, mai notează Comisia Europeană, notează Agerpres.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana, romania, jurnalisti, presa, libertatea presei,
Dată publicare:
24-07-2024 17:14