"Legiunea Straina" a lui Vladimir Putin. Tanarul educat in SUA care a dezertat dupa 2 saptamani in armata rusa

29-01-2016 14:42


militari rusi defiland prin fata portretului lui Vladimir Putin

Kremlinul a decis sa le permita si strainilor sa se inroleze in armata rusa, iar voluntarii se pare ca nu lipsesc

Desi in Rusia toti barbatii au pregatire militara, stagiul de an un an fiind practic obligatoriu pentru toti tinerii, Kremlinul a decis ca ar trebui sa isi suplimenteze armata si cu straini. Astfel ca, de mai bine de un an, Rusia are o lege ce le permite si cetatenilor altor state sa se inroleze in fortele sale armate, insa abia recent, odata cu declansarea operatiunilor din Siria, ideea unei "Legiuni Straine" a lui Putin a inceput sa starneasca interes, chiar si in America.

Totul a pornit de la un caz din 2012, cand Vitali Danilenko, un tanar rus care crescuse in SUA si nu stapanea limba materna, a fost luat in armata la intoarcerea in patrie. Dupa numai 2 saptamani, Danilenko a dezertat deoarece nu putea comunica cu ceilalti militari si nu intelegea nici macar cuvintele juramantului. Incidentul ar fi fost musamalizat, potrivit Moscow Times, mai ales ca regulamentele nu prevedeau nimic pentru cazul in care un soldat nu stapaneste limba. Ulterior, presedintele Vladimir Putin a decretat ca orice persoana intre 18 si 30 de ani, indiferent de cetatenie, poate semna un contract pe 5 ani cu armata rusa. Exista insa si conditii: trebuie sa aiba cunostinte de limba rusa, sa nu aiba cazier si, mai ales, sa treaca o serie de teste fizice, psihice si medicale.

Scopul declarat al masurii era sa permita inrolarea de recruti din republicile ex-sovietice, insa nu este prevazuta nicio interdictie pentru cetatenii americani sau ale altor state. Iar in ultimul an, mai multi occidentali si-au exprimat interesul. Printre ei Rachel, o tanara de 18 ani din Statele Unite, care considera ca astfel ar protesta impotriva politicii imperialiste a tarii sale, dar si Mark, un fost membru al Fortelor Aeriene Britanice, care traieste acum in Australia. Acesta afirma ca si-a trimis dosarul la Ministerul Rus al Apararii, dar momentan nu a primit un raspuns.

Printre alti potentiali recruti se numara un ofiter in rezerva din India, un tanar din Gambia atras de perspectivele salariale, dar si un veteran american dezamagit de politica externa a tarii sale. A aparut si un forum unde discuta cei interesati de inrolarea in Legiunea Straina a lui Putin. Momentan, insa, aceasta se pare ca nu exista decat la nivelul propagandei, data fiind atitudinea nationalista a cadrelor armatei, care nu isi doresc soldati straini.
 

Sursa: The Moscow Times

VIDEO PROTVPLUS.RO