Lege controversata adoptata de Rusia. Travestitii si transsexualii NU mai au voie sa conduca: "Este o violare a drepturilor"

Ultima actualizare: 12-01-2015 06:57
Rusia

Rusia a adoptat o lege care interzice travestitilor si transsexualilor sa conduca automobilul, generand un val de critici din partea aparatorilor drepturilor persoanelor gay, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Intrata in vigoare la inceputul acestei saptamani, legea interzice oricarei persoane care prezinta "tulburari mintale si tulburari de comportament", inclusiv cele asociate "identitatii de gen si preferintelor sexuale", sa conduca automobile.

Lista mentionata in textul de lege ii include astfel pe travestiti si transsexuali in aceeasi categorie cu fetisistii, pedofilii, exhibitionistii si persoanele interesate de voyeurism si sado-masochism.

Legea, care vizeaza reducerea numarului de decese cauzate de accidentele rutiere, a atras numeroase critici din partea aparatorilor rusi ai drepturilor omului.

"Nu inteleg de ce fetisistii, cleptomanii (vizati si ei de aceasta lege, n.r.) si transsexualii nu pot sa conduca o masina", a reactionat pe blogul ei Elena Masiuk, membra in Consiliul drepturilor omului de la Kremlin.

"Este o violare a drepturilor cetatenilor rusi", a adaugat ea, subliniind "eventualele nedreptati" pe care le va genera noua lege.

Asociatia avocatilor rusi pentru drepturile omului considera ca aceasta lege "demonstreaza invadarea progresiva de catre autoritati a domeniului vietii private".

"Noua lege contrazice intr-o maniera flagranta legile internationale si pe cele ruse", a adaugat aceeasi asociatie intr-un comunicat.

Homosexualitatea a fost considerata o infractiune in Rusia pana in 1993 si o maladie mintala pana in 1999. Paradele gay sunt periodic interzise in aceasta tara, in care homofobia se exprima adeseori in mod deschis. Situatia a devenit si mai tensionata in Rusia dupa adoptarea, in 2013, a unei legi care pedepseste cu amenda si inchisoare orice forma de "propaganda" homosexuala in fata minorilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO