Laburiștii negociază căderea guvernului Boris Johnson, pentru a contracara un Brexit dur

Ultima actualizare: 15-08-2019 21:11
Jeremy Corbyn
Facebook.com

Laburiştii au invitat din nou, joi, celelalte partide din opoziţie şi pe unii conservatori să susţină planul liderului lor, Jeremy Corbyn, care vrea să contracareze un Brexit fără acord prin căderea guvernului Boris Johnson.

„Trebuie să lucrăm împreună, chiar dacă nu ne place adesea ceea ce spun unii sau alţi, trebuie să împiedicăm un Brexit fără acord”, a declarat Rebecca Long-Bailey, ministru al economiei în cadrul cabinetului din umbră laburist, pentru BBC.

Guvernul premierului Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană în 31 octombrie, indiferent dacă se va reuşi sau nu renegocierea acordului încheiat între fosta şefă a Executivului, Theresa May, şi Bruxelles, informează Agerpres.

Dar el nu dispune decât de o slabă majoritate de un vot în Parlament. În schimb, principalele partide de opoziţie au: laburiştii - 247 de deputaţi, Partidul naţionalist scoţian SNP - 35 de deputaţi şi Partidul liberal-democrat - 14.

Rebecca Long-Bailey a invitat-o în special pe Jo Swinson, noua şefă a liberal-democraţilor, să-şi reconsidere poziţia. Căci dacă aceasta a afirmat că este „dispusă să lucreze indiferent cu cine pentru a-l opri pe Boris Johnson”, în cursul primului său discurs rostit joi la Londra în calitate de lider, ea şi-a exprimat totodată marea sa reticenţă faţă de Jeremy Corbyn, pe care îl consideră „factor de sciziune”, chiar în cadrul Partidului laburist şi deci incapabil să construiască o majoritate.

Potrivit ei, un guvern de urgenţă ar trebui să fie condus de un deputat sau o deputată care a servit mai mulţi ani în Camera Comunelor, citându-i pe conservatorul Ken Clarke şi pe laburista Harriet Harman.

Ian Blackford, de la SNP, şi-a exprimat sprijinul faţă de o moţiune de cenzură, iar Liz Saville Roberts, de la partidul galez Plaid Cymru (4 deputaţi), s-a declarat favorabilă unui guvern de unitate naţională.

Jeremy Corbyn a scris, miercuri, principalelor partide de opoziţie şi la patru deputaţi conservatori care se opun unui Brexit dur, pentru a le prezenta planul său.

„Acest guvern nu are mandat pentru o ieşire fără acord şi referendumul din 2016 nu a furnizat mandat pentru o ieşire fără acord. Iată de ce am intenţia de a depune o moţiune de cenzură cât mai curând posibil, când vom fi siguri că vom câştiga”, a apreciat el în scrisoarea sa.

Deputaţii conservatori Nick Boles, Dominic Grieve, Oliver Letwin şi Caroline Spelman au acceptat, joi, să se întâlnească cu principalul lor adversar politic.

„Suntem de acord că prioritatea comună ar trebui să fie să lucrăm împreună în Parlament pentru a împiedica un Brexit fără acord şi acceptăm invitaţia dumneavoastră de a discuta despre diferite mijloace pentru a ajunge la aceasta”, au răspuns ei, potrivit Sky News.

„Vom fi fericiţi să vă întâlnim, precum şi pe colegii dumneavoastră din celelalte partide de opoziţie, în săptămânile care preced reluarea activităţii parlamentare” la 3 septembrie, au adăugat ei.

Caroline Spelman a precizat, totuşi, pentru Sky News că ea nu ar susţine „în nicio circumstanţă” un guvern temporar condus de Jeremy Corbyn.

Odată moţiunea de cenzură depusă, Jeremy Corbyn a precizat că el ar căuta să obţină încrederea Parlamentului în calitate de conducător al unui „guvern temporar, strict limitat în timp, cu obiectivul de a convoca alegeri generale”.

Pentru a putea organiza astfel de alegeri, liderul laburiştilor vrea să obţină o nouă amânare a Brexitului, stabilit în prezent pentru 31 octombrie.

Laburiştii ar face atunci campanie în favoarea unui nou referendum cu privire la apartenenţa la UE, care ar menţiona posibilitatea pentru Regatul Unit de a rămâne membru al acesteia.

Potrivit Downing Street, deputaţii se confruntă cu o „alegere clară”: „fie Jeremy Corbyn ca prim-ministru, care va trece peste referendum şi va distruge economia, fie Boris Johnson ca premier, care va respecta referendumul şi va aloca mai mulţi bani Serviciului public de sănătate (NHS) şi va desfăşura mai mulţi poliţişti pe străzile noastre”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Survivor România
SURVIVOR România - S2022E1

02:20:01
Alt Text!
Wine Trips România
Wine Trips România S2E8 | Carmen Tănase, pe urmele vinului alb realizat din struguri roșii la Vinarte

24:45
Alt Text!
MasterChef
Andreea Farcaș îmbină bucătăria indiană cu cea românească la MasterChef?

04:54
Alt Text!
MasterChef
Constantin Neagu de la MasterChef ne dezvăluie la cine se gândește atunci când găteste. Vezi despre ce este vorba

05:17
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Dragoș Anastasiu, crizele din 2022, de ce nu poate plăti angajații ca în Germania și scumpirile din turism

25:09
Alt Text!
MasterChef
Eduard Axente, despre cum se relaxează în bucătărie și cum s-a reinventat Nicoleta Aneni la MasterChef.

06:19
Alt Text!
Survivor România
Primele imagini de la Survivor România 2022

00:36
Alt Text!
Imperiul Leilor
DAN ȘUCU - PORTRET - Care sunt pricipalele 3 aspecte după care se ghidează în afaceri

02:11
Alt Text!
La Măruță
Faimoșii, tensiune mare la plecarea în Dominicană

06:50
Alt Text!
Survivor România
Campioana la Taekwondo Elena Chiriac, neînfricată și plină de ambiție vrea să își întreacă limitele la Survivor.

01:20
Alt Text!