Haos la plecarea românilor din Samothraki. Gestul făcut de o mamă pentru un loc pe feribot

Ultima actualizare: 15-08-2019 19:42

Momente de panică miercuri-noapte pe insulă grecească Samothraki, unde sute de români sunt blocaţi de 5 zile.

Pentru că numărul navelor care ar fi trebuit să asigure transportul către continent a fost insuficient, turiştii de toate naţionalităţile s-au îmbulzit să prindă un loc în ambarcaţiuni. În haosul creat, o mamă şi-a aruncat copilul, de pe ţărm, povesteşte unul dintre martori.

Românii care au reuşit să părăsească insula Samothraki miercuri-noapte îşi amintesc cu groază momentele de panică pe care le-au trăit în port, aşteptând să se îmbarce.

Mihai Paraușanu, turist: ''Multimea a început să fugă în altă parte a bordului, unii au căzut, s-au accidentat. A fost un haos total, a fost o debandadă totală, sticle aruncate către vapor, îmbrânceli, strigam că aveam bilete, am reuşit să urcăm pe vas''

Mitza Matei, turist: "Oamenii au încercat să forţeze intrarea, iar o grecoaică, cred, şi-a aruncat copilul, peste ţărm, deci au fost nişte situaţii incredibile acolo, poliţiştii erau total depăşiţi, iar noi eram înmărmuriți''

Ovidiu Gherman este în vacanţa cu familia în Samothraki şi a fost martor la cele petrecute.

Ovidiu Gherman, turist în Samothraki: "Pur şi simplu s-au călcat în picioare pentru a se urca pe feribot, pentru jumătate de oră s-a luat lumina, nu numai în port. Au fost persoane care au stat 3 zile în port aşteptând un feribot, problema a fost ca autorităţile din Grecia nu au făcut nimic să ne ajute. La un moment dat, în supermarketul cel mai mare din port - singura legumă care mai era era usturoiul, nu mai era nicio leguma''

Românii povestesc că turiştii greci au fost evacuaţi cu prioritate şi că autorităţile din insula vorbeau doar în greacă, iar ai noştri cu greu au putut înţelege ce se întâmplă. Nu au fost informaţi de unde să-şi ia biletele pentru vas ori când soseşte următoarea ambarcaţiune.

Alex Cușnir, turist: "Am fost dezinformaţi - capacitatea vasului nu era cea care ne-a fost comunicata. Erau numai de 450 de persoane şi 40 de maşini şi s-a format o întreagă nebunie acolo. Într-un final au reuşit să îmbarce undeva la 600 de persoane, dar undeva la 150-200 de persoane tot au rămas acolo şi blocaseră rampa de încărcare a vasului şi nu voiau să se dea jos".

Potrivit Ministerului de Externe, până joi la amiază, aproape 200 de romani au reuşit să părăsească insula.

Ramona Mănescu, ministru de Externe: "Am fost dezamăgită că la prima cursă nu a fost niciun pasager român. Probabil au fost depăşiţi de situaţie cei care au gestionat această criză pe insula'. Mai aşteptăm o cursă de maşini şi una pentru pasageri. Ne aşteptam ca odată cu aceste curse toţi turiştii romani care mai sunt pe insula să ajungă în siguranta'.

Totodată, Ministerul de Externe a dat două atenţionări de călătorie - azi, pentru un risc ridicat de incendii de vegetaţie în Insulele Ionice, iar mâine - pentru ploi torențiale, furtuni puternice și căderi de grindină în zonele Halkidiki, Samothraki şi Insulele Sporades.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO