La ce să ne așteptăm din partea lui Kim Jong-un în 2023 | Analiză BBC
Coreea de Nord a punctat realizări militare serioase în 2022, când a lansat rachete mai mult decât oricând, chiar un sfert din testele pe care le-a făcut armata de când este condusă de Kim Jong Un, care a și autoproclamat Coreea de Nord putere nucleară.
Tensiunile cu Occidentul nu au fost însă la un nivel atât de ridicat precum cel din 2017, când președintele de atunci, Donald Trump, a amenințat Coreea de Nord cu un val de „foc și furie”. Evoluția cursei înarmărilor este susceptibilă la anumite predicții în această direcție, arată BBC.
Dezvoltarea armelor nucleare
În 2022, Coreea de Nord a făcut progrese semnificative în materie de armament. A început anul prin testarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, concepute pentru a lovi Coreea de Sud, urmate de cele cu rază medie, care pot viza Japonia.
Până la sfârșitul anului, a testat cu succes cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală de până acum - Hwasong 17, care, teoretic, este capabilă să ajungă oriunde pe continentul SUA.
În septembrie, Kim Jong Un a anunțat că națiunea sa a devenit putere nucleară, spunând că rachetele sale nucleare nu mai sunt doar defensive, ci și ofensive putând fi folosite pentru câștigarea unui război. La sfârșitul anului 2023, el a reunit partidul muncitoresc într-un congres, care i-a reconfirmat poziția și a stabilit obiectivele pentru 2023.
Cap de listă, este, evident, „creșterea exponențială” a producției de arme nucleare, care trebuie să includă, a spus Kim, producția în masă de arme nucleare tactice mai mici, care ar putea fi folosite pentru a lupta împotriva Coreei de Sud.
Aceasta reprezintă cea mai serioasă evoluție militară, potrivit lui Ankit Panda, expert în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace.
Însă, pentru a produce arme nucleare tactice, Coreea de Nord trebuie mai întâi să producă o bombă nucleară de mici dimensiuni, care poate fi încărcată pe o rachetă mică, spune expertul. Lumea nu a văzut încă dovada că Phenianul este capabil să facă acest lucru. Comunitatea de informații a așteptat Coreea de Nord să testeze un astfel de dispozitiv. Dacă un asemenea test nu a fost făcut în 2022, poate că se va întâmpla în 2023.
Kim Jong Un mai vrea să lanseze în acest an un satelit spion, despre care el susține că va ajunge pe orbită în această primăvară, și o rachetă balistică intercontinentală mai robustă cu combustibil solid, care să nu fie atât de devreme detectată în drumul ei către SUA
Prin urmare, este de așteptat ca în 2023 Phenianul să continue să testeze, să perfecționeze și să-și extindă în mod agresiv arsenalul nuclear, sfidând sancțiunile ONU.
Primul test cu rachete din 2023
Predicțiile par a se confirma, pentru că la nici trei ore de la începutul anului, Coreea a efectuat deja primul test de rachetă.
Dar, spune expertul Ankit Panda, „cele mai multe lansări de rachete în anul viitor s-ar putea să nu fie teste, ci exerciții de antrenament, deoarece Coreea de Nord se pregătește acum să-și folosească rachetele într-un posibil conflict”.
În aceste condiții, este puțin probabil ca liderul nord-coreean să aleagă anul acesta să revină la negocierile de denuclearizare cu SUA. Ultima rundă, fără succes, a avut loc în 2019. Expertul se așteaptă însă ca dictatorul nord-coreean să revină la masă când va avea un avantaj considerabil, cum ar fi o rachetă suficient de puternică să provoace distrugeri atât în SUA cât și în Coreea de Sud.
În schimb, în ultimul an, Coreea de Nord s-a apropiat de China și Rusia iar asta ar putea fi o schimbare fundamentală a politicii sale externe, a spus Rachel Minyoung Lee, care a lucrat ca analist în problemele Coreei de Nord pentru guvernul SUA timp de 20 de ani, și acum este angajat al Open Nuclear Network.
„Dacă Coreea de Nord nu mai crede în puterea SUA, asta va avea un impact profund asupra desfășurării viitoarelor negocieri nucleare”, a spus experta.
Ar putea exista o confruntare militară cu victime
Între timp, în peninsula coreeană- la sud și la nord- este o situație volatilă. Pentru fiecare „provocare” percepută din partea Nordului, Coreea de Sud – și uneori Statele Unite – ripostează.
Acest lucru a început în mai 2022, odată cu alegerea unui nou președinte sud-coreean, care a promis că va fi mai dur cu Coreea de Nord. Președintele Yoon Suk-yeol este convins că cea mai bună modalitate de a opri Nordul este riposta militară.
El a reluat exercițiile militare comune la scară largă cu Statele Unite, împotriva cărora Coreea de Nord a lansat mai multe rachete. Acest lucru a declanșat un ciclu de acțiuni militare, care a determinat ambele părți să trimită avioane de vânătoare aproape de graniță și să tragă tiruri de artilerie în mare.
În discursul său de revelion, Kim Jong Un a promis că va crește exponențial producția de arme nucleare. Săptămâna trecută, situația a escaladat, când Nordul a trimis în mod neașteptat cinci drone în spațiul aerian sud-coreean. Sudul nu a reușit să le doboare, expunând un punct slab în apărarea sa și declanșând îngrijorare în rândul sud-coreenilor obișnuiți, care de obicei nu luau în seamă activitățile Nordului.
Președintele a promis că Sudul va riposta la fiecare provocare.
Chad O'Carroll, CEO al Korea Risk Group, un serviciu de analiză care monitorizează Coreea de Nord, prezice că în 2023 s-ar putea ajunge, probabil, la o confruntare directă între cele două Corei, cu victime.
„Provocările și reacțiile Nord-Sud ar putea escalada până la punctul în care să vedem schimburi de focuri reale, intenționate sau de altă natură”, a spus el. Este suficientă doar o greșeală de calcul.
„Succesoarea” lui Kim Jong Un
Însă ce le rezervă 2023 oamenilor simpli din Coreea de Nord? Au trecut printr-un lockdown de trei ani, din cauza pandemiei, chiar și comerțul a fost blocat din același motiv, iar lipsa importurilor a dus la penurii de alimente și medicamente, spun experții, și chiar liderul suprem a recunoscut anul trecut despre o „criză alimentară”.
Doar în mai 2022, Coreea de Nord a recunoscut primul focar de coronavirus, dar câteva luni mai târziu a susținut că a lichidat epidemia. Deci, 2023 va fi anul în care își redeschide, în sfârșit, granița cu China și va permite traficul de persoane și mărfuri?
„Cu excepția unei situații de urgență, cum ar fi economia sa în pragul colapsului, este puțin probabil că Coreea de Nord își va redeschide pe deplin granițele până când pandemia poate fi considerată terminată la nivel global, în special în China vecină”, a mai spus Chad O'Carroll.
Analiștii urmăresc și indiciile despre cine va conduce Coreea de Nord după Kim Jong Un. Planul său de succesiune nu este cunoscut, dar anul trecut a prezentat public unul dintre copiii săi - o fată, despre care se crede că este fiica lui Kim Chu-ae.
Ea a fost fotografiată la trei evenimente militare, cu mai multe fotografii lansate de Anul Nou, ceea ce îi face pe unii să speculeze că ea va conduce pe viitor Coreea de Nord.
Desigur, Kim Jong Un și Coreea de Nord sunt imprevizibili, la fel ca și evenimentele anului 2023.
Sursa: BBC
Etichete: coreea de nord, kim jong-un, rachete nucleare,
Dată publicare:
03-01-2023 10:00