La 3 ani de când a părăsit piața unică, Marea Britanie a început controalele asupra produselor alimentare importate din UE
După 5 amânări succesive, la 3 ani de când a părăsit piața unică, Marea Britanie a început controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană.
Dacă lanțurile cunoscute de magazine și marile companii exportatoare din UE au resursele necesare pentru a gestiona birocrația suplimentară, băcăniile și restaurantele se așteaptă la întârzieri, prețuri mai mari și mai puține produse de calitate.
Abia la 8 ani după ce au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, britanicii au introdus controalele fizice la produsele animale - carne, peste, ouă şi lactate, dar şi la fructe, legume şi anumite flori, toate considerate "cu riscuri medii".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul de la Londra susţine că verificările, care implică inspecţii vizuale şi controlarea temperaturii bunurilor, sunt esenţiale pentru prevenirea intrării bolilor şi dăunătorilor în Regat. Implicaţiile sunt însă usturătoare pentru buzunarele britanicilor, deja greu încercate de inflaţie.
Cu 40 de ani în urmă, Stefano a părăsit Sardinia natală şi s-a mutat în sud-vestul Londrei, unde a deschis un restaurant şi o băcănie, foarte căutate pentru delicatesele europene.
Stefano Vallebona, proprietar restaurant: ”Vom găsi mai puține specialități, mai puține soiuri rafinate de brânză, sortimente de carne mai puține. De asemenea, marile magazine își vor consolida ponderea, în timp ce magazinele mici, independente, se vor descurca tot mai greu”.
Pe lângă povara costurilor noi, magazinele şi firmele mici se vor confrunta cu intarziri ale livrărilor întrucât nu au resurse de personal pentru a gestiona documentaţia suplimentară.
Andreas Georghiou, antreprenor: ”Până la urmă, afacerea mea se bazează pe mărfuri europene. Iar cei mai mulți britancii nici nu conștientizează că mare parte din alimentele consumate - 80% pe timp de iarnă, și 60% vara- vin prin Canalul Mânecii”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, alimente, controale, importuri,
Dată publicare:
02-05-2024 19:14