”Război pe toate fronturile”. Al-Qaeda amenință SUA, la 10 ani de la moartea lui Osama bin Laden

Dată publicare: 30-04-2021 14:02
Dată actualizare: 30-04-2021 14:10


osama bin laden

În acest weekend se împlinesc 10 ani de când Osama Bin Laden, organizatorul atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, a fost ucis de forțele americane speciale, echipa Seal 6, într-o clădire din orașul pakistanez Abbottabad.

Numele său, precum și cel al rețelei sale teroriste, Al Qaeda, au ajuns să definească o eră a a politicii SUA de combatere a terorismului.

CNN notează faptul că ”Războiul Americii împotriva terorii” este pe cale să intre într-o nouă fază, în condițiile în care președintele Joe Biden se pregătește să retragă toate forțele SUA din Afganistan.

Cu toate acestea, Al Qaeda susține că războiul său cu America este departe de a se fi terminat.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, realizat prin intermediari, doi membri ai Qaeda spun că „războiul împotriva SUA va continua pe toate celelalte fronturi, cu excepția cazului în care vor fi expulzați din restul lumii islamice”.

În trecut, Al Qaeda a răspuns rareori la întrebări, alegând în schimb să se ascundă în spatele propriei propagande, evitând chiar și cel mai îndepărtat control. Nu este clar de ce grupul a ales să facă acest lucru acum.

Analistul în probleme legate de terorism Paul Cruickshank, redactor-șef al CTC Sentinel, care a analizat răspunsurile Al Qaeda, afirmă că este posibil ca aceștia ”să se simtă încurajați de decizia administrației Biden de a retrage trupele din Afganistan, dar ar putea, de asemenea, să caute să devieze atenția de la numeroasele pierderi recente”.

Astăzi, grupul terorist spune că intenționează să revină.

"Mulțumită afganilor, care ne-au protejat tovarășii de arme, multe astfel de fronturi jihadiste funcționează cu succes în diferite părți ale lumii islamice de mult timp", spune un purtător de cuvânt al Al-Qaeda.

Până la 11 septembrie 2021, cel mai lung război al Americii, care a avut ca scop neutralizarea grupării teroriste, se va încheia oficial.

Președintele Joe Biden: ”Bin Laden este mort și Al Qaeda este destrămată în Afganistan. Și este timpul să punem capăt războiului pentru totdeauna”.

Peter Bergen, expert în terorism al CNN și autor al mai multor cărți despre Osama Bin Laden, a citit răspunsul lui Al Qaeda către CNN și îl consideră „autentic”.

În răspunsul său către CNN, Al Qaeda și-a declarat victoria în Afganistan: „Americanii sunt acum învinși”.

Ei fac o paralelă cu retragerea Uniunii Sovietice de acum trei decenii din această țară, și prăbușirea ulterioară a acesteia: "Războiul SUA din Afganistan a jucat un rol cheie în lovirea economiei SUA".

În ultimii ani, atrocitățile ISIS și atacurile pe care le-a inspirat în Europa au eclipsat cu totul organizația teroristă Al Qaeda.

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO