Klaus Iohannis, primit din nou de Trump la Casa Albă. Marea îngrijorare a Statelor Unite

Dată publicare: 19-08-2019 19:43
Dată actualizare: 19-08-2019 20:29


Președintele Klaus Iohannis se întâlneşte marți cu omologul său Donald Trump.

Cei doi lideri vor discuta la Casa Albă despre parteneriatele celor două ţări în domenii sensibile ca apărarea şi energia.

Klaus Iohannis a spus că va readuce în atenție și subiectul vizelor. Întâlnirea va avea o oră şi jumătate, triplu ca timp față de vizita anterioară a şefului statului la Washington.

Pentru a doua oară la Casa Albă în timpul administraţiei Trump, preşedintele României va avea parte de discuţii prelungite cu liderul Statelor unite.

Șeful statului va fi întâmpinat de președintele american marți după prânz, va semna în cartea de onoare și vor avea discuții în biroul oval. Iohannis va sta la Casa Albă, conform programului, o oră și jumătate.

Precedenta vizită a lui Klaus Iohannis la Casa Albă a avut loc în 2017. Atunci, şeful statului a fost primul lider din Europa de Est primit la Washington de noul preşedinte american. La momentul respectiv, discuţiile dintre cei doi au durat 30 de minute.

Acu, însă, americanii sunt foarte îngrijorați de dependența Europei de gazul rusesc. În întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi din Germania sau Polonia, Trump a propus alternative astfel încât Europa să nu mai depindă de importurile rusești.

Într-o discuție informală cu jurnaliștii, Klaus Iohannis a spus că tema rezervelor de gaze va fi abordată și că Executivul trebuie să îndrepte greșelile făcute prin OUG 114 care au produs „frustrări" în rândul investitorilor.

De fapt, ce și doresc ambele părți este că rezervele de gaze din Marea Neagră să fie exploatate cât mai curând. Contextul nu este însă tocmai favorabil. Compania Exxon, care a făcut explorările din zona Neptun, se gândește să se retragă pentru că a găsit gaz mai ieftin, mai mult și mai ușor de transportat în alte zone din Europa".

Deși politicile administraţiei Trump în privinţa migraţiei sunt cunoscute, Klaus Iohannis va aduce în discuție și subiectul vizelor. Față de momentul ultimei sale vizite această temă nu a avansat.

„Trebuie ca cineva să ceară ca problema să se rezolve", a spus preşedintele României.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO