Kremlinul comenteaza ultima editie "Dupa 20 de ani". Ziua Europei, comparata de vicepremierul rus cu o "parada gay"

Ultima actualizare: 08-05-2014 06:48
DImitri Rogozin in Republica Moldova

Unul dintre cei mai inalti oficiali de la Kremlin a raspuns la afirmatiile facute in editia de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani". Comentariile sale sunt extrem de critice la adresa pro-europenilor de peste Prut

 Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a raspuns pe Twitter la declaratiile facute de fostul premier de la Chisinau, Vlad Filat, in editia din 5 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Filat a afirmat in aceasta emieiune ca Rusia vrea sa refaca Uniunea Sovietica iar Republica Moldova este in pericol. Filat a spus si ca politicienii rusi vin in Moldova fara sa fie invitati, dandu-l ca exemplu pe vicepremierul Rogozin. Acesta a raspuns pe Twitter: „Respect sfaturile primite din afara, si mai ales amenintarile, dar tot merg in Transnistria de Ziua Victoriei”, facand aluzie la declaratiile lui Vlad Filat de la „Dupa 20 de ani”.

Vezi aici emisiunea integrala

Disputa se refera la faptul ca inaltul oficial rus a anuntat acum o saptamana ca pe 9 mai va participa la parada de Ziua Victoriei la Tiraspol, capitala autoproclamatei republici Transnistria. “Spre deosebire de Kiev, ei vor avea o parada militara”, a comentat, tot pe Twitter, Rogozin. Pentru guvernul auto-proclamat de la Tiraspol, o asemenea vizita poate fi interpretata ca un pas important spre recunoastere.

Dupa cum au explicat inca de atunci www.StirileProTV.ro, vizita lui Rogozin (foto) era insa problematica nu doar din punct de vedere diplomatic, ci si pentru ca practic vicepremierul nu poate ajunge in Transnistria decat prin  Chisinau. Rogozin se afla insa pe lista inaltilor oficiali supusi sanctiunilor UE, deci are interdictie pe teritoriul tarilor Uniunii. Nu e insa clar daca sanctiunile trebuie aplicate si de catre Moldova, care are doar un acord de asociere cu UE, inca neaprobat de Parlamentul de la Chisinau. Iar Rogozin nu e doar vicepremier, ci si ambasador extraordinar si plenipotentiar al Moscovei si reprezentant special al presedintelui Putin pentru Transnistria. Astfel ca a-i interzice accesul lui Rogozin ar fi foarte nediplomatic.

Cum face vicepremierul rus diplomatie online

Vicepremierul de la Moscova a revenit insa cu un comentariu si mai dur pe Twitter, legat tot de Ziua Victoriei. „Le recomand activistilor pro-romani sa isi tina euro-paradele lor gay in alte zile si sa nu ne strice atmosfera festiva de Ziua Victoriei”.

Euro-parada gay” la care se refera inaltul oficial rus este Ziua Europei, practic varianta occidentala a Zilei Victoriei, celebrata tot pe 9 mai. Pana acum, la Chisinau s-a sarbatorit pe aceasta data doar Ziua Victoriei (foto), dupa modelul rusesc, insa anul acesta vor avea loc, in paralel, si festivitati oficiale de Ziua Europei, marcand orientarea pro-UE a tarii. Aceste festivitati, care vor avea loc in Piata Marii Adunari Nationale, sunt, cel mai probabil „euro-parada gay” la care se refera Dimitri Rogozin.

Radu Pirca

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO