Jurnalistă de investigație din Muntenegru, împușcată de un atacator necunoscut
O jurnalistă de investigație din Muntenegru a fost împușcată, marți, în picior de un atacator necunoscut.
Olivera Lakic „a fost rănită cu un glonţ în piciorul drept, dar viaţa sa nu este în pericol”, a declarat presei un responsabil al poliţiei, Vesko Damjanovic, informează France Presse, citat de Agerpres.
Jurnalista i-a spus redactorului şef al cotidianului Vijesti, Mihajlo Jovovic, că un bărbat „a venit în faţa locuinţei sale” din Podgorica şi a „împuşcat-o în picior”, în timp ce alţi doi au luat-o la fugă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Am rămas fără cuvinte. Cât va mai dura aceasta în Muntenegru?”, şi-a exprimat indignarea Mihajlo Jovovic.
Acesta este al doilea atac împotriva jurnalistei respective în decurs de o lună. Totodată, cu şase ani în urmă, ea fusese atacată în faţa locuinţei sale de indivizi necunoscuţi care au lovit-o în cap.
„Agresiunea împotriva jurnalistei Olivera Lakic este foarte îngrijorătoare. Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi”, a reacţionat ambasadorul Uniunii Europene în Muntenegru, Aivo Orav, într-o postare pe Twitter.
Ambasada SUA la Podgorica şi-a exprimat de asemenea „îngrijorarea”. „Jurnaliştii sunt garantul democraţiei şi trebuie să poată să-şi facă munca în deplină siguranţă”, subliniază misiunea diplomatică americană într-un mesaj pe Twitter.
Poliţia a blocat străzile principale din Podgorica în speranţa de a prinde agresorul.
Luna trecută, o bombă a explodat în faţa locuinţei unui jurnalist cunoscut în Bijelo Polje, nordul ţării.
UE, la care Muntenegru speră să adere la orizontul anului 2025, precum şi organizaţii internaţionale din domeniul apărării drepturilor omului au insistat ca toate aceste atacuri să fie investigate. Însă nici moartea jurnalistului Dusko Jovanovic în 2004 şi niciuna din cele peste 12 de agresiuni împotriva jurnaliştilor muntenegreni din ultimii 15 ani nu au fost elucidate.
În Slovacia, asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak în luna februarie a dus la o criză politică şi la căderea guvernului prim-ministrului Robert Fico.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!