Jurnalist de investigații rus, găsit mort după ce ar fi căzut de la balconul apartamentului său
Un jurnalist de investigație rus, care a scris despre moartea militarilor ruși din Siria, a murit la spital după ce a căzut de la etajul cinci al blocului în care locuia.
Maxim Borodin a fost găsit de vecini și transportat, de urgență, la spital, unde a murit. Oficialii locali au declarat că nu s-a găsit nicio dovadă care să indice că Borodin ar fi vrut să se sinucidă, însă a fost exclusă și ipoteza unei crime, având în vedere că apartamentul era închis pe interior, semn că nimeni altcineva nu a putut intra sau ieși din locuința victimei, scrie BBC.
'Nu există niciun motiv să deschidem o anchetă penală. Mai multe versiuni sunt luate în considerare, inclusiv cea a unui accident, dar nu există semne că ar fi avut loc o crimă', a declarat luni pentru Tass Comisia de anchetă locală.
Pe de altă parte, un prieten apropiat al jurnalistului a declarat că Borodin i-ar fi mărturisit, în urmă cu două zile înainte de producerea tragediei, că apartamentul său a fost supravegheat de mai mulți agenți de securitate.
Vyacheslav Bashkov la descris pe Borodin drept un "jurnalist cinstit și onest" și a spus că bărbatu l-a contactat la ora cinci dimineața, pe 11 aprilie, spunând că a văzut de pe balcon “mai mulți bărbați cu cagule și arme în apropierea locuinței sale”. Ulterior, Borodin și-a înștiințat prietenul că a fost vorba doar de un exercițiu efectuat de autoritățile locale.
Editorul-șef al publicației Novyy Den, unde a lucrat Borodin, nu crede că moartea lui a fost un simplu accident, subliniind că nu avea niciun motiv pentru care să-și pună capăt zilelor.
Investigațiile lui Maxim Borodin.
În ultimele săptămâni, jurnalistul a scris despre mercenari ruși cunoscuți sub numele de "grupul Wagner", care au fost uciși în Siria, în luna februarie, într-o confruntare cu forțele americane.
Săptămâna trecută, șeful CIA, Mike Pompeo, a declarat că "sute de mercenari ruși au murit în ciocnirile din provincia Deir al-Zour, după ce ar fi luat parte la un atac al luptătorilor guvernului pro-sirian în sediul unui aliat al Statelor Unite”.
Săptămâni mai târziu, Rusia a recunoscut că zeci de cetățeni ruși au fost uciși sau răniți, dar au subliniat că nu erau soldați obișnuiți.
Borodin a investigat, de asemenea, scandaluri politice, inclusiv acuzațiile făcute de o escorta din Belarus, cunoscută sub numele de Nastya Rybka, într-un videoclip postat de liderul opoziției ruse, Alexei Navalny.
Jurnaliștii din Rusia au fost adesea hărțuiți sau atacați în ultimii ani pentru munca lor. În aceeași zi în care Maxim Borodin a fost găsit cu răni mortale, un alt jurnalist a fost agresat în Ekaterinburg.
Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), un ONG cu sediul la New York, 58 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia din 1992, scrie Agerpres.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!