Judecatoarea care a dispus arestarea lui DSK: "Am comis o eroare grosolana. A fost un circ."
Judecatoarea americana care a dispus mentinerea in arest a lui Dominique Strauss-Kahn in mai, cand era suspectat ca a violat-o pe Nafissatou Diallo, apreciaza ca a comis o "eroare grosolana" autorizand atat de multi jurnalisti sa urmareasca audierile.
"A fost o eroare grosolana sa las sa intre atat de multi (jurnalisti). As fi facut mai bine sa nu autorizez decat un singur fotograf si un singur cameraman... Cu scopul de a evita tot acest circ", declara judecatoarea Curtii Penale din New York Melissa Jackson, in cartea "DSK, 16 mai 2011" a lui Francois Dufour, care urmeaza sa apara in martie, in Franta, la Editura KatouMalou.
"In calitate de judecator, a fost pentru prima data cand am permis unei echipe de televiziune sa patrunda intr-o sala de sedinte a acestui tribunal", subliniaza acest magistrat, care a refuzat eliberarea sub cautiune a fostului director al Fondului Monetar International (FMI) in cursul celebrei audieri din 16 mai 2011.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Favorit in alegerile prezidentiale la vremea respectiva, Strauss-Kahn a fost arestat cu doua zile inainte, pe 14 mai, pe aeroportul JFK din New York. Era prima sa aparitie in fata unui tribunal in acest caz. "Eram sub presiune (...). Am lasat, deci, sa intre sapte fotografi. Nu imi imaginam ca vor face atat de multa zarva", adauga ea, admitand ca a dat dovada "de lipsa de un anumit tip de experienta".
"Voiam sa termin repede, pentru ca aveam enorm de multe audieri prevazute in acea zi", subliniaza ea, precizand ca nu stia "nimic despre cazul DSK inaintea audierii".
"Nu am tratat-o altfel fata de altele. Este o decizie tot atat de grava ca privarea unei persoane de libertate! Este un soc sa fii trimis la inchisoare, si un soc si mai mare atunci cand te afli intr-o tara straina. De asemenea, nu trebuie sa luam ca usoare acest tip de decizii", continua judecatoarea.
In aceasta carte, Jackson isi apara refuzul eliberarii sub cautiune, afirmand ca solutia bratarilor electronice propuse nu i se parea "fiabila".
DSK a fost eliberat sub cautiune si consemnat la domiciliu in cursul altei audieri la New York, pe 19 mai, inaintea abandonarii acuzatiilor penale impotriva lui, pe 23 august, din cauza unor indoieli cu privire la credibilitatea reclamantei, o camerista de la Sofitel. O procedura civila se afla, in continuare, in asteptare la New York. Marti, Strauss-Kahn a fost arestat preventiv la Lille (in nordul Frantei), in cazul Carlton.