Tarnaev a confirmat in scris motivele din spatele atentatului. Ce ar insemna condamnarea la moarte


Ultimul update: Sambata 27 Aprilie 2013 06:58
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2013 11:49
Categorie: Stiri externe

Suspectul in cazul atentatelor din timpul maratonului di Boston le-a declarat anchetatorilor ca el si fratele sau nu au fost indrumati de o organizatie terorista si ca au actionat pe cont propriu.

Jokar spune ca s-au "auto-radicalizat" si au fost motivati sa ucida de interventia Statelor Unite in razboaiele din Irak si Afghanistan, scrie Washington Post.

Tanarul de 19 ani si-a recunoscut si rolul in atentate, de pe patul de spital. Raspunsurile au fost date in scris, Jokar fiind tinut sub sedative in tratamentul pentru rana de glont de la gat.

Potrivit FBI, starea suspectului este stabila. Lui Tarnaev i-au fost citite drepturile si acuzatiile ce i se aduc si a aflat ca daca va fi condamnat va risca inclusiv pedeapsa cu moartea.

Intre timp, 6.000 de oameni au semnat petitia prin care cer presedintelui Obama sa-i ofere un proces corect lui Jokar, despre care spun ca ar fi fost acuzat pe nedrept de atentat. "In haoul creat, doi baieti au fost incriminati la intamplare" se arata in textul din spatele petitiei.

Jokar Tarnaev va deveni al 60-lea condamnat la moarte si al patrulea executat la nivel federal, in aproape 40 de ani, in Statele Unite, daca va fi condamnat si executat pentru dublul atentat din Boston, potrivit Centrului de informatii privind pedeapsa capitala (DPIC), relateaza AFP.

Condamnarile la moarte sunt "extrem de rare" la nivel federal, iar administratia americana nu cere pedeapsa capitala decat in cazul unei "infractiuni neobisnuite", explica pentru AFP Richard Dieter, directorul DPIC.

Doar trei barbati au fost executati astfel de la restabilirea pedepsei cu moartea in Statele Unite, in 1976. In aceasta perioada, 1.328 de condamnati au fost executati dupa ce au fost declarati vinovati de un stat american. Alte 59 de persoane sunt in prezent detinute in culoarul mortii federal, in Indiana, fata de 3.100 in inchisorile statale, potrivit bazei de date a DPIC.

Cazul cel mai celebru este cel al lui Timothy McVeigh, executat la 11 iunie 2001, printr-o injectie letala, la varsta de 33 de ani, pentru atentatul din Oklahoma City, soldat cu 168 de morti in 1995.

A urmat la scurt timp executarea lui Juan Garza la 19 iunie 2001, pentru uciderea a trei hispanici in cadrul traficului de droguri din Texas, apoi cea a unui fost combatant in razboiul din Golf, Louis Jones, la 18 martie 2003, pentru violarea si uciderea unei femei militar in Texas.

Cei trei barbati au fost executati in camera mortii federale, instalata in Terre Haute, in Indiana. In cazul in care Jokar Tarnaev va fi condamnat si executat, "este aproape sigur ca acest lucru se va intampla in Indiana", a adaugat Dieter. Judecatorul poate sa aleaga un alt stat pentru executie, deoarece Massachussetts, unde a avut loc dublul atentat din Boston, a abolit pedeapsa capitala.

Dar in alte cazuri "deosebit de ingrozitoare", administratia americana nu a cerut pedeapsa capitala, cum ar fi Ted Kaczynski alias "Unabomber" (trei morti si 23 de raniti) sau Eric Rudolph (doi morti si 150 de raniti la Jocurile Olimpice de la Atlanta), amandoi condamnati la inchisoare pe viata.

Decizia de a cere pedeapsa cu moartea la nivel federal ii revine secretarului Justitiei, Eric Holder, la recomandarea unui comitet format din aparare si procurori federali, ceea ce se va intampla abia peste "cateva saptamani, poate chiar luni", a adaugat Dieter.

VIDEO PROTVPLUS.RO