Detalii din ancheta FBI privind capturarea lui Tarnaev:"Ai auzit de explozia din Boston? Eu am fost"

Johar Tarnaev

FBI prezinta pe larg evenimentele care au condus, vineri, la arestarea lui Djohar Tarnaev, in varsta de 19 ani, intr-un proces verbal facut public luni, relateaza AFP.

"Ai auzit de explozia din Boston? Eu am fost", a declarat unul dintre fratii Tarnaev in momentul acapararii unui vehicul cu care intentiona sa fuga, dupa producerea dublului atentat la maratonul de la Boston.

Daca fratele mai mare, Tamerlan, in varsta de 26 de ani, a fost ucis in cursul noptii de joi spre vineri, cel mai mic, Djohar, a supravietuit cursei de urmarire lansate de catre fortele de ordine si a fost inculpat luni.

Djohar, numit "Bomber 2" de FBI, purta o "sapca de base-ball, un tricou cu gluga gri, o jacheta neagra si pantaloni inchisi la culoare", la 15 aprilie, in apropiere de linia de sosire a maratonului de la Boston.

El a intrat pe teritoriul Statelor Unite la 12 aprilie 2002 si este cetatean american naturalizat. Dupa producerea dublei explozii, care s-a soldat cu trei morti si peste 200 de raniti, agentii FBI au comparat imaginile de pe camerele de supraveghere si i-au remarcat printre spectatori pe cei doi frati, care purtau "rucsacuri impozante" in spate.

Citește și
Jokar Tarnaev
Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cu 11 minute inainte de producerea primei explozii, care a avut loc la ora locala 14.49 (21.49, ora Romaniei), cei doi barbati mergeau pe Boylston Street, in directia liniei de sosire a maratonului.

"Bomber 2 se afla la cativa metri in spatele" fratele sau, identificat drept "Bomber 1", relateaza in procesul verbal agentul special din cadrul FBI, Daniel Genck.

Intr-o inregistrare video, se vede cum "Bomber 1 se indeparteaza de multime", cu sapte minute inainte de producerea primei explozii si cu trei minute inainte ca fratele sau sa faca acelasi lucru, avand "degetul mare (de la mana) dreapta sub cureaua de la rucsac si un telefon mobil in mana stanga".

Cincisprezece secunde mai tarziu, potrivit unor imagini inregistrate de camera de supraveghere de la un restaurant, Forum, se opreste in spatele unui gard metalic, printre spectatori, si isi lasa "rucsacul sa cada la pamant".

El ramane in acel loc aproximativ doua minute, "uitandu-se la telefonul mobil", apoi il manevreaza, pare "sa faca o fotografie" si il pune "la ureche ca si cum ar vorbi" cu cateva secunde inainte de producerea primei explozii.

Aceste indicii sugereaza ca exploziile au fost declansate prin intermediul telefonului mobil si nu prin intermediul unui cronometru atasat bombei, asa cum s-a crezut anterior. - "Explozivi, o vesta neagra si o sapca alba", gasite in camera lui Djohar "Toate capetele s-au intors atunci spre est (catre linia de sosire)", in directia primei explozii, relateaza agentul FBI in documentul ultradetaliat de zece pagini. "Bomber 2 (...) ramane calm. El se uita spre est, apoi, calm si rapid, se pune in miscare catre vest, in directia opusa liniei de sosire. El pleaca fara ruscac", scrie agentul.

"Aproximativ zece secunde mai tarziu, o explozie a avut loc in locul unde Bomber 2 si-a lasat rucsacul", afirma el.

"Nu pot sa inteleg in acest moment (...) ce ar fi putut provoca explozia din rucscacul lui Bomber 2", precizeaza Genk. In alta parte a procesului verbal, intitulata "suspectii apar", agentul special povesteste cum fratii Tarnaev, identificati rapid datorita registrelor permiselor de conducere, au aparut din umbra, joi, la sapte ore dupa ce FBI a publicat fotografii cu ei.

Pe la miezul noptii, ei au agresat un sofer si i-au luat autoturismul, la Cambridge, in stilul unui "carjacking". Martorul a anuntat la politie cum unul dintre frati a intrat in masina sa si, amenintandu-l cu arma, l-a intrebat: "Ai auzit de explozia de la Boston? Eu am fost".

Agresorul, al carui nume nu este precizat in procesul verbal, a scos incarcatorul pentru a-i arata victimei ca este bine incarcat, adaugand: "sunt serios". Apoi i s-a alaurat fratele sau. Cei doi barbati i-au inapoiat soferului 45 de dolari si cardul bancar, dupa care s-au indreptat catre o benzinarie, de unde victima a reusit sa fuga.

La Watertown, unde vehiculul furat a fost localizat de catre politisti, cei doi barbati au lansat doua bombe artizanale din masina si altele care nu au explodat. O alta bomba a fost gasita ulterior in masina. Toate bombele prezentau asemanari cu dispozitivele utilizate in comiterea dublului atentat, si anume "explozivi artizanali facuti in oale sub presiune" de acelasi tip, continand bile metalice si cuie.

In camera lui Djohar, FBI a gasit, duminica, "explozivi, o vesta neagra si o sapca alba". "Bomber 1", identificat ulterior in persoana lui Tamerlan Tarnaev, grav ranit intr-un schimb de focuri, la Watertown, a murit la spital.

"Bomber 2" a fost localizat, in seara zile de 19 aprilie, intr-un parc din Watertown, unde se ascundea intr-o barca. In urma unui schimb de focuri, un barbat, identificat drept Djohar Tarnaev, pe baza actelor si cartilor de credit, a fost "luat din barca" si transportat la spital.

"El a suferit leziuni vizibile, intre care rani (provocate) de gloante la cap, la gat, la gambe si la o mana", a adaugat agentul special, care conchide ca "exista toate motivele" sa fie anchetat pentru "utilizarea unei bombe care a provocat victime multiple si daune materiale majore" in timpul maratonului de la Boston. Djohar Tarnaev risca sa fie condamnat la pedeapsa cu moartea.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Jokar Tarnaev declara ca Tamerlan a planuit atacul si ca in spate nu este vreo grupare terorista
Jokar Tarnaev declara ca Tamerlan a planuit atacul si ca in spate nu este vreo grupare terorista

Suspectul in atacul din Boston Jokar Tarnaev le-a declarat investigatorilor ca fratele sau mai mare, Tamerlan, este cel care a planuit dublul atentat cu bomba si ca in spatele lor nu se afla nicio grupare terorista.

Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV
Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV

Jokar Tarnaev a scris la inceputul acestui an pe Tweeter un mesaj care face trimitere la unul dintre cele mai urmarite seriale TV. Se pare ca tanarul de 19 ani era un mare fan "Breaking Bad".

Istoria sangeroasa a Ceceniei. Care este legatura dintre Rusia si atentatele teroriste din Boston
Istoria sangeroasa a Ceceniei. Care este legatura dintre Rusia si atentatele teroriste din Boston

Nu este usor sa fii cecen. Familia lui Tamerlan si Jokar Tarnaev, cei care sunt suspectati pentru atacurile din Boston, au avut - la fel ca toti cei din etnia lor - vietile marcate de violenta si deportare.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.