John Kirby: „Biden s-a exprimat clar încă de la începutul conflictului. Nu vom trimite soldați americani în Ucraina”
Washingtonul și puterile militare europene au insistat că nu vor trimite trupe terestre în Ucraina, după ce Emmanuel Macron a declarat că acest lucru „nu poate fi exclus”.
Ulterior, șeful diplomației de la Paris a încercat să calmeze lucrurile și a declarat că eventuala prezență a unor trupe occidentale în Ucraina nu ar depăși „pragul de beligeranță”. Pe teren, forțele ruse au anunțat capturarea unui al treilea sat în doar câteva zile.
Stephane Sejourne, Ministrul francez de externe: „Trebuie să analizăm noi acțiuni de sprijin pentru Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor necesități foarte specifice, mă gândesc în special la curățarea terenului de mine, apărarea cibernetică, producerea de arme în țară, pe teritoriul Ucrainei. Unele dintre aceste acțiuni ar putea necesita o prezență (a trupelor) pe teritoriul ucrainean, fără nevoia de a depăși pragul de beligeranță”.
Melissa Bell, Corespondent CNN: „Am vorbit cu surse de la Élysée pentru a clarifica comentariile președintelui francez. Ideea este că acum este responsabilitatea fiecărei țări în parte, nici a NATO și nici a Uniunii Europene, să decidă dacă ar trebui sau nu să existe o implicare suplimentară. Important este, însă, că acest mesaj a fost transmis cu fermitate Moscovei. Ideea, explicată de o sursă de la Élysée că fiind una de „ambiguitate strategică”, este aceasta: A venit momentul ca Moscova să înțeleagă că aliații ar putea fi dispuși să meargă mai departe decât au făcut-o înainte”.
Oricum, după liderii unor puteri militare europene, ca Marea Britanie, Germania și Polonia, și Casa Albă a negat planurile de trimitere de trupe în Ucraina.
John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: „Președintele Biden s-a exprimat clar încă de la începutul conflictului: nu vom trimite soldați americani care să lupte pe frontul din Ucraina.”
Însă, a avertizat din nou președintele Biden, că dacă ajutorul pentru Ucraina întârzie și mai mult....
Joe Biden: „Cred că consecințele lipsei de acțiune pentru Ucraina, cu fiecare zi care trece, sunt grave”.
Președintele american a făcut aceste comentarii către liderul republican al Camerei reprezentanților, Mike Johnson, după o întrevedere în Biroul oval cu responsabili din Congres, întrevededere descrisă drept „intensă".
John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: „(Rușii) sunt în ofensivă, nu vorbim de un conflict înghețat. Pentru soldații ucraineni, „momentul potrivit” e acum.”
Reporter: „Senatorul Schumer (liderul majorității democrate din Senat) a spus că ucrainenii nu mai pot aștepta ajutoarele militare o lună sau două, întrucât există riscul să piardă războiul. Este aceasta și concluzia administrației prezidențiale?”
John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: „Situația e gravă. Rușii nu doar că au cucerit Avdiivka, dar au luat alte două localități (din apropiere) în ultimele 48-72 de ore. Soldații ucraineni trebuie să ia decizii dificile despre ce țintă să lovească și cu ce, rămân fără muniție.”
Potrivit analiștilor militari occidentali, forțele ruse mențin un „ritm ridicat de operațiuni” în jurul orașului capturat, din est, Avdiivka, pentru a împiedica trupele ucrainene să se regrupeze și să construiască linii defensive.
Este „imperios necesar” că Putin să piardă în Ucraina dacă Europa vrea să fie liberă, a declarat, pe de alta parte, Vladimir Zelenski, la Tirana, unde, împreună cu premierul albanez, a fost gazda unui summit Ucraina-Balcanii de vest.