Au loc consultări de urgență pe tema războiului din Ucraina, la nivel mondial. Președintele Iohannis a participat la o videoconferință cu Joe Biden și liderii UE și NATO.  

De altfel, încă de luni seară, ministrul Apărării și cel de Externe au cerut omologilor americani suplimentarea trupelor la noi în țară.

Iar în contextul războiului informațional, ministrul Vasile Dâncu a negat categoric că România ar fi trimis mercenari în Ucraina, așa cum afirmă propaganda rusă.

Președintele Klaus Iohannis a participat întreaga după amiază la discuțiile cu Joe Biden și cei mai importanți lideri ai NATO.

O convorbire video securizată cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina și despre eforturile noastre de a trage Rusia la răspundere, ca parte a coordonării noastre strânse"

Sursa: Casa Albă, citată de REUTERS

Rusia spune că 400 de mercenari, inclusiv români, sunt încercuiți

Ministrul de Externe și cel al Apărării, Bogdan Aurescu și Vasile Dîncu, au vorbit încă de luni cu omologii lor, Antony Blinken și Lloyd Austin.

Șeful diplomației române a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezențe americane și aliate cât mai robuste în România și pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României și ale tuturor aliaților, în special a acelor țări care se află în prima linie, așa cum este România

SURSA: Ministerul român al Afacerilor Externe

Iar ministrul Apărarii a mulțumit pentru repoziționarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 și F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România.

Ministrul a mulțumit SUA pentru angajamentul și contribuția consistentă în vederea asigurării securității flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziționarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 și F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România"

SURSA: Ministerul român al Apărării

Rusia nu mizează doar pe războiul clasic, ci și pe cel informațional, iar România, ca membru NATO, a fost adusă în discuție de Moscova în propaganda sa referitoare la presupusi mercenari.

General maior Igor Konasenkov, purtătorul de cuvânt Ministerul rus al Apărării: ”Potrivit militarilor ucraineni care s-au predat, până la 400 de mercenari străini sunt acum încercuiți ca parte a grupului ucrainean pe teritoriul întreprinderii Azovstal. Cei mai mulți dintre ei sunt cetățeni ai țărilor europene, precum și ai Canadei".

Printre ei, susține Moscova, ar fi și români.

Vasile Dîncu, ministrul român al Apărării: ”E propaganda Rusiei, care încearcă continuu să arate multe lucruri, în primul rând vrea să arate opiniei publice interne că există un razboi în care Rusia se luptă cu toată lumea. Felul în care e făcută această comunicare, cu date foarte precise, vrea să arate cât mai multă precizie. E un efect de retorică propagandistică".

Ministrul român al Apărării a ținut să precizeze că armata noastră nu are informații care să ateste că ar exista români în rândul mercenarilor din Ucraina.