Jens Stoltenberg: „Trebuie să fim pregătiţi pentru o lume cu mai multe rachete rusești”


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 15:13
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 15:02
Categorie: Stiri externe
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianța Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume „cu mai multe rachete rusești.”

„Chemăm Rusia să se conformeze din nou tratatului INF (...) În acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi pentru o lume fără tratatul INF şi cu mai multe rachete ruseşti”, a afirmat Stoltenberg la Sofia, după o întâlnire cu premierul bulgar Boiko Borisov, informează AFP, citat de Agerpres.

Observatorii avertizează asupra riscului unei noi curse a înarmării nucleare după ce SUA şi-au anunţat la începutul lui februarie retragerea din INF, încheiat în 1987, acuzând Rusia de încălcarea lui, iar Moscova a răspuns suspendându-şi participarea la tratat, denunţând „acuzaţii imaginare” şi comunicând ulterior că îşi acordă un termen de doi ani pentru dezvoltarea de noi rachete terestre.

„Acest tratat este indispensabil pentru controlul armamentelor timp de decenii. NATO nu vrea un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării”, a subliniat secretarul general al Alianţei.

La rândul său, Boiko Borisov, care îl va primi la începutul săptămânii viitoare pe omologul său rus Dmitri Medvedev, a declarat că vrea să „utilizeze la maximum forţa diplomaţiei pentru a nu se intra într-o cursă a înarmării”.

„Nu doar că Bulgaria nu este calul troian al Rusiei în NATO, dar este unul din membrii cei mai disciplinaţi şi mai loiali din NATO”, a subliniat Borisov, a cărui ţară întreţine totuşi legături economice şi istorice puternice cu Moscova.

Bulgaria, dependentă aproape integral de livrările de energie din Rusia, se pregăteşte să construiască un nou gazoduct, care îi va traversa teritoriul de la frontiera cu Turcia până în Serbia, pentru a beneficia de gazele ruseşti ce vor tranzita prin viitorul gazoduct Turkish Stream. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO