Japonia, SUA, Franta si Marea Britanie condamna executarea ostaticului nipon de catre teroristii Statului Islamic

Dată publicare: 25-01-2015 13:03
Dată actualizare: 28-01-2015 06:57


japonezi

Japonia, Statele Unite, Franta si Marea Britanie au condamnat cu fermitate executarea unuui ostatic nipon de catre teroristii grupului Stat Islamic, cerand eliberarea imediata a celuilalt ostatic japonez, relateaza AFP.

"Un asemenea act terorist este oribil si inadmisibil, il condamn cu cea mai mare fermitate", a reactionat premierul Japoniei, Shinzo Abe, potrivit Mediafax.

Seful Guvernului nipon a transmis condoleante familiei ostaticului Haruna Yukawa, rapit in Siria in august 2014 si executat sambata de reteaua terorista Stat Islamic.

Shinzo Abe a cerut eliberarea imediata a celuilalt ostatic japonez, jurnalistul Kenji Goto, rapit in octombrie 2014. Presedintele SUA, Barack Obama, aflat in vizita in India, l-a sunat pe Shinzo Abe pentru a exprima solidaritate dupa executarea ostaticului.

"Presedintele Obama a prezentat condoleante dupa uciderea de catre grupul Stat Islamic a ostaticului japonez Haruna Yukawa", a comunicat Casa Alba.

"Aceasta crima reaminteste de barbaria teroristilor", a afirmat premierul Marii Britanii, David Cameron.

Presedintele Frantei, François Hollande, a denuntat un "asasinat barbar", salutand "angajamentul determinat al Japoniei in combaterea terorismului international".

Chiar daca unii experti au exprimat dubii privind autenticitatea inregistrarii video cu executia ostaticului, premierul Japoniei a confirmat autenticitatea imaginilor.

"Am examinat atent aceste imagini, analizele continua, dar credem ca sunt imagini reale", a spus Shinzo Abe. Grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria (SIIS) a prezentat sambata o inregistrare video in care anunta decapitarea unui ostatic nipon, dupa expirarea unui ultimatum privind plata unei rascumparari, relateaza Institutul SITE, care monitorizeaza site-urile fundamentaliste.

Ostaticul executat prin decapitare este Haruna Yukawa, angajat al unei firme de securitate, potrivit Institutului SITE, cu sediul in Statele Unite.

Organizatia terorista sunnita a prezentat o inregistrare video cu celalalt ostatic, corespondentul de razboi Kenji Goto, care pledeaza pentru salvarea sa si pentru eliberarea unei presupuse teroriste arestata in Iordania. In inregistrare, Kenji Goto (in varsta de 47 de ani) afirma ca Haruna Yukawa a fost executat, tinand in mana o imagine in care cadavrul ostaticului apare decapitat.

Kenji Goto atribuie premierului Shinzo Abe responsabilitatea pentru moartea lui Yukawa, deoarece acesta nu a platit rascumpararea de 200 de milioane de dolari. Ostaticul ramas in viata sustine ca grupul terorist nu mai vrea nicio rascumparare, cerand insa eliberarea islamistei Sajida al-Rishawi, acuzata ca, in calitatea de membra a organizatiei Al-Qaida in Irak, a incercat sa se arunce in aer intr-un hotel din Iordania in anul 2005.

"Este foarte simplu. Eliberati-o pe Sajida si voi fi eliberat", afirma ostaticul Kenji Goto.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO