Japonia si-a rechemat ambasadorul din Coreea de Sud, in semn de protest. O statuie creeaza probleme intre cele doua tari
Japonia a anuntat vineri rechemarea temporara a ambasadorului sau in Coreea de Sud in semn de protest.
Protest impotriva amplasarii - in decembrie - in fata consulatului sau din Busan a unei statui in memoria sclavelor sexuale ale armatei imperiale nipone, asa-numitele "femei de reconfortare", informeaza AFP.
Japan recalls two diplomats from South Korea over "comfort woman" statue https://t.co/k8Qxse3Cyd pic.twitter.com/6hzuFROcuS
— CNN International (@cnni) January 6, 2017
Problema "femeilor de reconfortare" tensioneaza relatiile intre Seul si Tokyo de cateva decenii, numerosi sud-coreeni considerandu-le un simbol al abuzurilor si violentelor comise de Japonia in timpul dominatiei sale coloniale, intre anii 1910-1945.
Cea mai mare parte a istoricilor estimeaza la circa 200.000 numarul femeilor - in special coreence, dar si chinezoaice, indonezience si cetatence ale altor tari asiatice - care au fost "inrolate" cu forta in bordelurile armatei imperiale.
"Japonia si Coreea de Sud au confirmat ca acordul incheiat in 2015 rezolva problema femeilor de reconfortare in mod definitiv si ireversibil. In pofida acestuia, o statuie a fost instalata (la Busan), ceea ce are consecinte deplorabile asupra relatiilor intre cele doua tari", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, in cadrul unei conferinte de presa.
In afara de rechemarea ambasadorului Yasumasa Nagamine, Suga a mai anuntat ca Tokyo va face sa revina temporar in Japonia consulul sau general la Busan, amanarea discutiilor pe teme economice la nivel inalt si suspendarea convorbirilor asupra unui nou acord de schimb valutar intre cele doua tari.
"Guvernul japonez va continua sa ceara cu fermitate guvernului sud-coreean sa retraga prompt aceasta statuie a unei tinere", a adaugat purtatorul de cuvant.
Prin acordul incheiat intre cele doua tari, Japonia a cerut "scuze sincere" si a acordat un miliard de yeni (8,8 milioane de euro) ca despagubiri pentru a finanta o fundatie destinata sa vina in ajutorul supravietuitoarelor.
La randul sau, Coreea de Sud a calificat decizia guvernului nipon drept "foarte regretabila" prin purtatorul de cuvant al Ministerului sau al Afacerilor Externe, Cho June-Hyuck, adaugand ca guvernul sau va continua "sa dezvolte relatiile intre Coreea de Sud si Japonia pentru o atmosfera de incredere reciproca".
Statuia instalata in 28 decembrie in orasul portuar sudic Busan de militanti sud-coreeni este o copie a celei ridicate in fata Ambasadei Japoniei la Seul.
Ea fusese inlaturata, dar autoritatile au revenit asupra deciziei lor si i-au lasat pe militanti sa o instaleze din nou. Aceasta revenire era urmarea vizitei in 29 decembrie a ministrului apararii japonez, Tomoni Inada, la sanctuarul Yasukuni din Tokyo, care omagiaza criminali de razboi japonezi. Un astfel de demers a fost interpretat ca o provocare de catre Coreea de Sud si China.
Monumentul din Seul, reprezentand o tanara din bronz asezata, cu o mica pasare pe umar, a devenit foarte populara in Coreea de Sud. Japonia estimeaza ca ea ar fi trebuit retrasa dupa semnarea acordului, dar Seulul afirma ca doar a acceptat sa studieze posibilitatea de a fi retrasa. De circa un an, grupuri de militanti fac de garda 24 de ore din 24 la aceasta statuie pentru a impiedica retragerea ei.
Peste 20 de monumente de acest tip exista in Coreea de Sud si inca zece in alte tari, intre care SUA si Canada.
Sursa: Agerpres
Etichete: protest, japonia, Coreea de Sud, statuie,
Dată publicare:
06-01-2017 10:10