Japonia a executat trei condamnati la moarte pentru prima data din iulie 2010

Ultima actualizare: 20-10-2012 03:04
Pedeapsa cu moartea

"Astazi am dus la capat trei executii. Mi-am facut datoria ca ministru de Justitie, asa cum cere legea", a declarat in fata presei ministrul Justitiei, Toshio Ogawa.

Dupa acesti trei condamnati la moarte prin spanzurare, Ogawa a precizat ca mai raman 132 de condamnati la moarte in inchisorile nipone. Cei trei condamnati executati joi fusesera toti gasiti vinovati de mai multe crime.

Guvernul dominat de Partidul Democrat al Japoniei (PDJ, centru-stanga) nu a mai ordonat nicio executie de la 28 iulie 2010, zi in care a trimis doi condamnati la moarte prin spanzurare pentru prima data de la venirea la putere in septembrie 2009. Inainte de a castiga alegerile legislative din august 2009, PDJ promisese ca va lansa o dezbatere cu privire la pedeapsa capitala, insa acest subiect nu a fost abordat cu adevarat in spatiul public.

Japonia este singura tara dezvoltata, cu exceptia Statelor Unite, care aplica pedeapsa cu moartea, de obicei pentru persoane condamnate pentru mai multe crime. Autoritatile justifica mentinerea pedepsei prin sustinerea de care se bucura in randul populatiei. Japonia este des criticata de organizatiile de aparare a drepturilor omului pentru practica pedepsei cu moartea, cat si pentru conditiile de detentie ale condamnatilor care nu cunosc pana in ultimul moment data executiei lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO