Japonia va distruge racheta nord-coreeana daca aceasta va deveni o amenintare

Ultima actualizare: 26-10-2012 04:21
Racheta

Ministrul japonez al Apararii a ordonat vineri trupelor nipone sa distruga racheta care trebuie sa fie lansata in curand de Coreea de Nord in cazul in care va ameninta teritoriul arhipelagului, a raportat presa nipona, citata de AFP.

Acest ordin formal a fost luat din decizia premierului Yoshihiko Noda. Japonia dispune de doua tipuri de sisteme capabile sa intercepteze racheta nord-coreeana: rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) si distrugatoare ce dispun de sistemul de lupta Aegis care permite lansarea interceptoarelor Standard Missile-3 (SM-3).

Coreea de Nord a anuntat ca va lansa o racheta intre 12 si 16 aprilie pentru a plasa pe orbita un satelit de observatie in scop civil, insa Statele Unite si aliatii lor, mai ales Coreea de Sud si Japonia, considera ca este un test cu racheta balistica de raza lunga si solicita Phenianului sa renunte. Regimul nord-coreean a raspuns ca nu va abandona "niciodata" dreptul de a lansa "un satelit pasnic".

Lansarea trebuie sa fie facuta de la baza Tongchang-ri, in extremul nord-vest al Coreei de Nord. Prima parte a rachetei trebuie sa cada in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, iar a doua parte va cadea in estul Filipinelor dupa ce va survola o parte a insulelor Okinawa (sudul Japoniei). Coreea de Sud a prevenit de asemenea ca poate distruge in zbor lansatorul daca acesta se va indrepta catre teritoriul sau.

Agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA a afirmat ca satelitul va permite statului o mai buna evaluarea a starii culturilor si va aduna date meteorologice. Aceasta racheta de fabricatie nord-coreeana trebuie de asemenea sa furnizeze informatii cu privire la paduri si alte resurse naturale ale tarii, a adaugat KCNA. Coreea de Nord a invitat experti astronomi si jurnalisti straini sa asiste la lansare, cu scopul de a "dovedi natura pasnica a acestei lansari a unui satelit stiintific si tehnologic intr-o maniera transparenta", a subliniat agentia oficiala. Lansarea de luna viitoare trebuie sa coincida cu aniversarea a o suta de ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Il-Sung, bunicul actualului lider al regimului, Kim Jong-Un, care l-a succedat pe tatal sau Jong-Il, decedat la 17 decembrie 2011.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO