Jandarmii francezi renunţă la grenadele lacrimogene explozive care au lăsat protestatari infirmi
Guvernul francez a anunţat duminică interzicerea folosirii de către forţele de ordine a unui anumit timp de grenadă lacrimogenă care a provocat răni grave manifestanţilor în timpul protestelor ''vestelor galbene'', unii dintre ei pierzându-şi o mână.
Grenada lacrimogenă GLI-F4 are şi o încărcătură explozivă de 25 de grame de TNT. Unii manifestanţi au cules de pe jos astfel de grenade pentru a le îndepărta ori pentru a le arunca înapoi spre forţele de ordine, dar au rămas infirmi după ce grenada le-a explodat în mână.
Aceste grenade ''nu au o culoare sau vreun semn distinctiv specific (...) şi manifestanţi care le-au cules cu mâna în mod voluntar s-au rănit grav'', a declarat ministrul francez de interne Christophe Castaner, care a anunţat decizia interzicerii imediate a grenadelor lacrimogene explozive.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mai multe ONG-uri au cerut anterior în justiţie interzicerea acestor grenade, dar Consiliul de Stat, cea înaltă instanţă administrativă a Franţei, a respins solicitarea. Conform unui raport al poliţiei citat de un ONG, Franţa este singura ţară europeană care foloseşte astfel de muniţii în acţiunile de menţinere a ordinii publice.
După interzicerea grenadelor GLI-F4, forţele de ordine franceze vor reveni la folosirea grenadelor lacrimogene GM2L, fără încărcătură explozivă.
Alte dispozitive controversate folosite de forţele de ordine franceze sunt lansatoarelor de gloanţe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri. Zeci de participanţi la protestele ''vestelor galbene'' şi-au pierdut un ochi din cauza acestor lansatoare.
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, jandarmi, protestatari, veste galbene,
Dată publicare:
26-01-2020 16:46