Italia, Franța, Letonia, Lituania și Cipru vor relua administrarea vaccinului de la AstraZeneca
Italia va relua vineri imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, a anunţat şeful guvernului de la Roma, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente a comunicat concluzia sa că este vorba despre un vaccin „sigur şi eficace”.
„Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine'„ a indicat Draghi joi seară, într-un scurt comunicat.
„Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a transmis premierul italian.
Tot de vineri se vor relua utilizarea acestui vaccin în Letonia şi Lituania, conform anunţurilor celor două Ministere ale Sănătăţii. O decizie similară a fost luată şi ministerul de resort din Republica Cipru.
Premierul francez a anunţat că va fi vaccinat cu AstraZeneca
Franţa va relua vineri vaccinările împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca, după anunţul autorităţilor farmaceutice europene care îl consideră ca fiind ''sigur şi eficient'', a anunţat joi premierul Jean Castex, relatează AFP.
''Voi fi vaccinat mâine cu acest vaccin pentru a arăta că putem avea încredere deplină'', a adăugat premierul francez.
Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19 este „sigur şi eficace”
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ''sigur şi eficace'' şi ''nu este asociat'' unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente.
"Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace", a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.
''Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare'', a mai precizat Cooke.
Autoritatea de reglementare europeană, cu sediul la Amsterdam, '' a ajuns de asemenea la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge'', a precizat Cooke.
Cu toate acestea, agenţia ''nu poate exclude definitiv'' o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.
''Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată'' a datelor disponibile, ''nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin'', a subliniat Cooke.
Comitetul se securitate al EMA a recomandat aşadar ''conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului''.
Agenţia recomandă totodată ''alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar'', a mai declarat Cooke.
EMA va lansa totodată ''investigaţii suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste cazuri rare'', a mai precizat aceasta, afirmând: ''Dacă ar fi vorba despre mine, m-aş vaccina chiar mâine''.