Israel promite să distrugă Hamas în timp ce intensifică bombardamentele. Șeful armatei: ”Fiecare victorie vine cu un preț”

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce intensifică bombardamentele, dar și operațiunile militare terestre în Fâșia Gaza, Israelul a cerut evacuarea imediată a unui spital unde sunt peste 400 de pacienți și 14.000 de civili.

În plin dezastru umanitar în Gaza mii de oameni pătrund cu forța în depozitele cu alimente și alte ajutoare esențiale de unde iau tot ce apucă.


Și mai multe trupe israeliene terestre au intrat peste noapte în enclava palestiniană, iar soldații israelieni sunt angajați în ciocniri directe cu combatanții.

Bombardamentele aeriene însoțesc masiva operațiune terestră în Fâșia Gaza, implicând tancuri, vehicule blindate și trupe.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Pe timpul nopții, am extins intrarea forțelor armate în Fâșia Gaza. Continuă luptele în teren, în partea de nord a Fâșiei Gaza, progresăm conform planului”.


Herzi Halevi, Șeful Marelui Stat Major al Armatei Israeliene: Obiectivele acestui război necesită o operațiune terestră. Realizările cer riscuri și, așa cum știm, fiecare victorie vine cu un preț. Pentru a expune și distruge inamicul, nu există altă cale decât să pătrundem pe teritoriul său cu o mare forță.

Benjamin Netanyahu: Războiul în interiorul (Fâșiei Gaza) va fi lung și dificil și suntem pregătiți. Vom lupta pe uscat, pe mare și în aer. Vom elimina inamicul pe uscat și sub pământ.

Cum luptele se dau în zone rezidențiale cu o populație densă, este de așteptat ca numărul victimelor să crească, de ambele părți.

Spitalele din Gaza sunt și adăposturi pentru refugiații.

Israel cere evacuarea imediată a unui spital din nordul Gazei

 

Dar Israelul a cerut evacuarea imediată a unui spital din nordul Fâșiei Gaza.

Doctor: Nu avem mijloacele să evacuăm imediat spitalul Al Quds. Avem mai mult de 400 de pacienți în spital, mulți dintre aceștia la terapie intensivă. Evacuarea acestora înseamnă uciderea lor. De aceea respingem ordinul de evacuare. Mai avem în interiorul spitalului nostru și peste 14.000 de civili care s-au adăpostit aici.

Au fost bombardamente şi în apropierea celui mai mare spital din orașul Gaza, Al Shifa. Armata israeliană susține că principala bază pentru operaţiunile Hamas se afla chiar sub acest spital. Ca justificare au fost difuzate mărturii de la interogatoriile unor prizonieri Hamas.

Crucea Roșie internațională a făcut apel pentru oprirea imediată a ceea ce a descris un nivel intolerabil de suferință umană în enclava palestiniană bombardată și prinsă acum și într-un război terestru.

Un anunț alarmant a venit astăzi de la Agenția umanitară ONU pentru refugiați palestinieni. Mii de oameni disperați nu mai aşteaptă distribuirea ajutoarelor și intră cu forța în depozitele cu alimente și produse de igienă.

Sâmbătă seară, când s-a adresat națiunii,- alături de ministrul apărării și fostul șef al opoziției, acum membru marcant în cabinetul de război - Beniamin Netaniahu a subliniat obiectivele războiului.

Cel suprem, distrugerea Hamas, dar și eliberarea celor 229 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza. Dar va fi extrem de greu să fie găsit un echilibru între aceste obiective în timp ce forțele israeliene acționează în Gaza.

Alistair Bunkall, SKY NEWS: Israelul este o țară care se mândrește că niciodată nu lasă în urmă pe unul dintre ai săi. Însă, cu toate că în Gaza campania militară crește în intensitate, soarta și starea în care se află ostaticii din Gaza apasă greu în mintea israelienilor, de la guvernanți și armată, până la oamenii de rând.

Benjamin Netanyahu: Acest efort nu numai că nu s-a oprit - continuă chiar mai intens. Vom exercita și vom exploata fiecare posibilitate de a-i aduce acasă. Așa a fost și înainte de intrarea în Gaza, așa va fi și după”.

Din Iran vin alte amenințări. Președintele Ebrahim Raisi a declarat că acțiunile Israelului vor primi un răspuns din partea de la așanumita axă a rezistenței - adică forțele din Orientul mijlociu susținute de Iran, din care fac parte Hezbollah și Hamas.

De la Istanbul, la un imens miting de susținere pro-palestinian, președintele Turciei a acuzat:

Erdogan: Israel, te vom proclama, în fața lumii ca un stat criminal de război. Și ne pregătim pentru asta. Occidentul are cea mai mare responsabilitate pentru masacrul din Gaza. Pentru că Israel nu ar putea face un pas fără ei. Dacă ar face-o, nu ar supraviețui nici trei zile, ar intra în colaps.

Netaniahu a răspuns prin retragerea diplomaţilor israelieni din Turcia.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
A murit Shane MacGowan. Solistul trupei punk The Pogues a murit la vârsta de 65 de ani
A murit Shane MacGowan. Solistul trupei punk The Pogues a murit la vârsta de 65 de ani

Shane MacGowan, solistul trupei punk britanice The Pogues, a murit la vârsta de 65 de ani după o perioadă îndelungată în care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, a anunţat, joi, soţia artistului irlandez.

 

Elon Musk blestemă agenţii de publicitate care au părăsit X din cauza conținutului antisemit. „Să se ducă la naiba”
Elon Musk blestemă agenţii de publicitate care au părăsit X din cauza conținutului antisemit. „Să se ducă la naiba”

Miliardarul Elon Musk le-a spus agenţilor de publicitate care au părăsit platforma sa de socializare X din cauza conţinutului antisemit „să se ducă la naiba”, într-un interviu înflăcărat de miercuri.

Motivul pentru care au fost eliberate joi cele două ostatice înaintea altora rămâne un mister
Motivul pentru care au fost eliberate joi cele două ostatice înaintea altora rămâne un mister

Două ostatice israeliene au fost deja eliberate joi, dar de ce s-a întâmplat asta separat şi înainte să fie eliberaţi şi ceilalţi ostatici prevăzuţi pentru schimbul cu deţinuţii palestinieni rămâne neclar.

 

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.