ISIS a pregatit capcane pentru sirienii care se intorc acasa. Jihadistii au plantat mine si au ascuns bombe in jucarii
Sute de oameni au fost ucisi in incercarea de a dezamorsa bombele ascunse de catre militantii ISIS in momentul in care s-au retras din zonele de razboi.
Mai multi sirienii s-au intors acasa in 2015, dupa ce luptatorii ISIS au fost fortati sa se retraga din zonele Ayn Al Arab/Kobane, insa nu pot gasi linistea. In urma lor, militantii ISIS au lasat bombe si terenuri minate, care trebuie dezamorsate.
Doctorii, pacientii si familiile lor din partea nordica a Siriei au dezvaluit o intreaga retea de bombe ascunse in terenuri si drumuri. Un manager de la fundatia "Medici fara Frontiere" a declarat ca este foarte periculos pentru oameni sa se intoarca acasa si ca bombele au fost ascunse pana si in ursii de plus ai copilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un nou raport facut la locul de razboi, intitulat ,,Set to explode’’, a scos la iveala ca sute de oameni au fost omorati din cauza exploziilor cauzate de capcanele ascunse in frigidere, televizoare sau chiar jucarii.
Fundatia a avertizat ca minele si bombele ascunse au fost lasate in urma ca sa distruga dusmanul, dar si ca sa extermine oamenii care se vor intoarce acasa. In primele saptamani dupa ce luptatorii ISIS au fost izgoniti, fundatia sustine ca s-au inregistrat 45 de explozii, care au dus la moarte si ranirea a aproximativ 67 de oameni.
"Medici fara Frontiere", care conduce sase centre medicale in partea nordica a Siriei, a desfasurat sesiuni de interviuri din octombrie anul trecut si pana in februarie. Se pare ca in patru saptamani din vara trecuta, personalul din spitalul dintr-o singura zona a tratat mai mult de 190 de oameni raniti in urma exploziilor.
Raportul include si un testimonial de la Jasem, un barbat care locuieste intr-o casa cu doua mine plantate la doar cativa metri distanta de usa lui. Jasem declara ca nu poate dormi, deoarece se teme ca unul dintre copii sau poate un caine sau o oaie o sa calce pe minele din jurul casei. De fiecare data cand vede un animal, Josem isi ia familia si fug cat de departe pot, ca sa evite o eventuala explozie.
Nu exista vreo agentie umanitara sau forte militare in Siria, care sa poata dezafecta minele, asa ca politia locala, impreuna cu niste localnici nepregatiti se ocupa de asta. Fundatia sustine ca oamenii isi risca vietile ca sa salveze satele, iar unii se avanta pentru a obtine cativa bani in plus. Nu toti, insa, au norocul sa supravietuiasca.
Fundatia face un apel la partile implicate in razboiul din Siria sa permita activitati umanitare de dezamorsare si dezafectare si cere natiunilor din Vest sa sprijine acest lucru.