Cine era Qassem Soleimani, generalul ucis la Bagdad. Mesajul transmis lui Trump

×

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul, în 1979, Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

Citește și
Irak
VIDEO Pompeo publică o înregistrare cu "irakieni dansând pe străzi" după moartea generalului Soleimani

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

Când a căzut Guvernul irakian în 2003, Soleimani a condus trupele Quds şi a fost acuzat că a sponsoriat miliţia Shia, care a ucis mii de civili irakieni.

Cu 18 luni înainte de moartea sa, Suleimani i-a transmis un avertisment public lui Donald Trump."Domnule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

Potrivit unui sondaj publicat de IranPoll în2018, 83 la sută dintre iranieni aveau o părere bună despre Soleimani, care îi devansa pe preşedintele Hassan Rohani şi şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif.

Pentagonul a anunţat uciderea unui lider militar iranian, generalul Qassem Soleimani, în urma atacurilor aeriene la Bagdad. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani.

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă", un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian.

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată.

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak.

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, şi a decretat doliu naţional timp de trei zile în ţara sa.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani (...). Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici iar o răzbunare impacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

 

Citește și...
Cetățenii americani, somați să plece imediat din Irak. SUA se tem de un atac al Iranului
Cetățenii americani, somați să plece imediat din Irak. SUA se tem de un atac al Iranului

Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi "să părăsească imediat" Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american, informează AFP şi Reuters.

VIDEO Pompeo publică o înregistrare cu
VIDEO Pompeo publică o înregistrare cu "irakieni dansând pe străzi" după moartea generalului Soleimani

Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat vineri pe Twitter o înregistrare video în care pot fi văzuţi, după cum susţine el, irakieni "ce dansează pe străzi" pentru a celebra moartea generalului iranian Qassem Soleimani.

Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian
Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani.

Recomandări
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte

Printre documentele confiscate, luni, de către agenții FBI din proprietarea Mar-a-Lago a fostului președinte al SUA Donald Trump s-au aflat și câteva marcate ca fiind „top secret”.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.