"Trebuie sa cersesc o scuza?" Cum s-a nascut mesajul de pe rulota romanului care a agitat Londra, dorind sa faca o fapta buna

iran

Romanul care a panicat Londra cu mesajul inscriptionat pe rulota cu care s-a plimbat in jurul lumii si-a spus povestea impresionanta jurnalistilor de la The Guardian. 

Mesajul de pe rulota care a alarmat Londra are o poveste cel putin speciala in spate. Familia romanului Cristian Ivan s-a indragostit de Iran dupa ce a petrecut o vacanta in aceasta tara si a vrut sa transmita un mesaj pozitiv, asa ca si-a pus mesajul "Iran is great" (n.r."Iranul este grozav") pe rulota cu care se plimba prin lume.

Doar ca, in mod ironic, acest mesaj a creat panica si i-a speriat pe toti dupa ce cei doi soti au fost suspectati de terorism si atac cu bomba, relateaza The Guardian.

Cristian Ivan, in varsta de 42 de ani, din Romania, si sotia sa Audrey si-au luat cei doi copii, au urcat in rulota si s-au dus sa viziteze Muzeul National de Istorie din Londra, urmatoarea lor destinatie din turul in jurul lumii pe care au ales sa-l faca pe patru roti. Dupa ce au parcat in fata muzeului, agentii antitero au fost chemati de urgenta sa verifice un "autovehicul suspect" de atac cu bomba. Vizitatorii si angajatii muzeului au fost evacuati imediat. In cateva minute, intrarea muzeului a devenit un vacarm, cu masini de politie, pompieri si ambulante. Sotii au ratat anuntul despre rulota lor intrucat nu se aflau in cladire la momentul respectiv.

Citește și
rulota
Tanara care a renuntat la toate lucrurile personale pentru a se muta intr-o rulota minuscula. Ce a determinat-o sa faca asta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat


Cand s-au intors, au gasit rulota avariata si geamurile sparte. Au crezut, la inceput, ca este vorba de un jaf, dar de fapt, vinovatii erau agentii antitero care au cautat in cel mai mic detaliu de teama sa nu fie vorba de un atac terorist. Cristian Ivan a povestit ca a fost mirat de gestul politistilor si ca acestia ar fi putut sa ii dea o amenda sau un avertisment.

Cand am iesit din muzeu, am ramas total surprinsi de ce am gasit. Ni s-a spus ca asta s-a intamplat din cauza mesajului scris pe rulota. M-am dus la sectia de politie sa intreb de ce nu am primit un avertisment, dar acestia mi-au zis ca eu am provocat situatia. Au vrut sa ma faca sa ma simt responsabil pentru mesajul pe care il afisez pe masina si opinia pe care o am despre aceasta tara, Iran” a povestit Cristian Ivan.

Barbatul n-a primit scuze din partea autoritatilor, ba chiar acestia i-au reprosat agitatia si spaima declansate de mesajul lor: “A trebuit sa blocam drumurile, sa chemam o echipa speciala antitero, sa evacuam pe toata lumea din cladire pentru ca dumneavoastra v-ati parcat masina intr-un loc de maxima securitate din Londra, care avea inscriptionat acel mesaj pe ambele parti. Nu scrie ‘Spania e grozava’ sau ‘Italia este grozava’, ci “Iran este grozav”, i-ar fi spus un politist, conform The Guardian.

Barbatul este suparat din cauza situatiei in care a ajuns fara sa isi doreasca, dar si pentru faptul ca nimeni nu si-a cerut scuze fata de el. Incercand sa transmita un mesaj pozitiv, despre o tara superba, dar aflata sub embargo, din cauza controversatului program nuclear, acesta a fost transformat intr-un suspect de acte teroriste.

“Chiar trebuie sa cersesc o scuza? Mi-au spart un bun propriu, mi-au distrus proprietatea, pentru noi aceasta rulota reprezinta casa. Copiii nostri sunt speriati, nu se simt in siguranta, sunt atat de inspaimantati incat dorm cu noi in pat. Nu ii invinovatesc pe politisti pentru ce au facut, dar puteau macar sa isi ceara scuze, mie si familiei mele. Stiu ca trebuie sa isi faca meseria, dar ne puteau lasa un mesaj, in geam: ‘v-am distrus masina, ne pare rau’, a spus Cristian.

Toata povestea a inceput in urma cu cinci ani, cand Cristian si sotia sa, pe care a cunoscut-o in Germania, au decis sa inchirieze casa pe care au cumparat-o tot in Germania, pentru a-si indeplini un vis: un tur in jurul lumii, cu scop educativ si pentru copii, intr-o rulota,. Venitul obtinut, de 2000 de euro/luna le era suficient. Impreuna cu cei doi copii, s-au urcat in rulota si au pornit la drum, in aventura vietii lor. Acestia au decis sa mearga in India, dar mai intai trebuiau sa treaca prin Iran. Aici, au descoperit o tara care i-a surprins din toate punctele de vedere.

“Noi ne planuisem sa stam cateva zile doar. Pe vremea cand Iran era sub conducerea lui Mahmoud Ahmadinejad, Iranul avea o imagine negativa in Europa. Dar noi ne-am dus oricum. Ceea ce am descoperit ne-a lasat fara cuvinte. Am fost impresionati de cat de frumoasa este tara si ce primitori erau locuitorii. Nu am trait in nicio alta tara un sentiment atat de placut. Ne asteptam sa ne atace teroristii si hotii, in schimb am dat peste niste oameni cumsecade, onorati de faptul ca le vizitam tara” a mai povestit Cristian Ivan.

Incidentul din Londra nu este primul in care este implicate rulota lor. In 2013, in timp ce se aflau in Iran pentru a doua oara, acestia au fost jefuiti si li s-au furat si actele. “A fost urat, a trebuit sa aplicam pentru pasapoarte in Germania, Romania si Franta. Am pus o pancarda pe care am scris ‘draga hotilor, macar dati-ne actele inapoi, vrem sa mergem acasa’. Eram disperati!”

Iranienii au fost impresionati de incidentul prin care au trecut cei doi si au incercat sa ii ajute. “S-a creat multa valva in mediul online, oamenii au aflat repede de situatia noastra si au vrut sa ne ajute. Ne intalneam pe strada, la metrou, si ne intrebau daca avem nevoie de bani, isi cereau scuze spunandu-ne ca nu asta este adevaratul Iran. Noi eram deja indragostiti de Iran, dar gestul lor ne-a aratat ca si noi putem face ceva pentru ei”.

Asa ca au decis sa isi continue turul in jurul lumii, promovand Iranul pe rulota lor. Cristian declara ca decizia lor si mesajul pe care l-au ales sa-l trimita nu are nicio legatura cu politica. “Noi ii incurajam pe oameni sa viziteze aceasta magnifica tara si sa isi faca singuri propriile opinii”.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un roman a declansat o alerta de securitate pe strazile Londrei dupa ce si-a parcat rulota. Ce mesaj era scris pe masina sa
Un roman a declansat o alerta de securitate pe strazile Londrei dupa ce si-a parcat rulota. Ce mesaj era scris pe masina sa

Un roman a declansat o alerta de securitate pe strazile Londrei, dupa ce a parcat in fata Muzeului Stiintelor o rulota cu mesajul "Iranul este grozav!”.

Tanara care a renuntat la toate lucrurile personale pentru a se muta intr-o rulota minuscula. Ce a determinat-o sa faca asta
Tanara care a renuntat la toate lucrurile personale pentru a se muta intr-o rulota minuscula. Ce a determinat-o sa faca asta

O americanca a luat o decizie de neinteles pentru multi dintre noi: si-a vandut ori donat aproape toate lucrurile personale, pentru a se muta intr-o rulota, la o ferma din Colorado.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.