Iranul ameninţă că reia programul nuclear. "America nu e o ţară de încredere"
Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică iraniene ameninţă cu reluarea producţie de uraniu îmbogăţit.
Iranul ar putea relua îmbogăţirea de 20% a uraniului, dacă semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 nu reuşesc să-l menţină în viaţă după retragerea Washingtonului, a declarat sâmbătă şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică iraniene, citat de Reuters.
"Dacă cealaltă parte îşi menţine promisiunile făcute, şi noi de asemenea ne vom păstra promisiunile (...). Politica noastră este
să aşteptăm şi să vedem (...) pentru câteva săptămâni". Dar "există tot felul de posibilităţi" şi "putem începe îmbogăţirea de 20%", a spus Ali Akbar Salehi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre altele, el a declarat că Uniunea Europeană a promis că va salva acordul nuclear cu marile puteri, în ciuda deciziei preşedintelui SUA Donald Trump de a ieşi din el şi de a reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.
"Sperăm ca eforturile lor să se materializeze (...). Acţiunile Americii arată că nu este o ţară de încredere în relaţiile internaţionale", a spus Ali Akbar Salehi într-o conferinţă de presă comună la Teheran cu comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete.
În virtutea acordului din 2015 cu marile puteri, Iranul şi-a îngheţat programul nuclear în schimbul ridicării celor mai multe dintre sancţiunile occidentale impuse ţării. Sancţiunile au fost ridicate în 2016.
Canete a sosit la Teheran vineri noapte pentru o vizită de două zile vizând să reasigure Iranul că UE reunind 28 de naţiuni vrea să păstreze deschis comerţul în ciuda retragerii Statelor Unite din pact, anunţată de Trump pe 8 mai.
"Am trimis un mesaj prietenilor noştri iranieni că atât timp cât ei respectă acordul şi europenii îşi vor (...) îndeplini angajamentele. Şi ei au spus acelaşi lucru pe de altă parte", a declarat Canete.
"Vom încerca sa intensificăm fluxurile comerciale care au fost foarte pozitive pentru economia iraniană", a adăugat el.
UE a fost odată cel mai mare importator de petrol iranian.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, iran, ue, acord, teheran, uraniu, program nuclear,
Dată publicare:
19-05-2018 12:17