Ipocrizia rușilor nu are limite: „Care e scopul folosirii dronelor pentru a ataca Moscova și alte orașe?”
Moscova a fost din nou atacată cu drone, cel mai probabil de fabricație ucraineană. Atacul a vizat districtul financiar din Moscova.
În clădirea afectată sunt sediile mai multor instituții guvernamentale rusești. Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Națiunile Unite a avertizat că orice atac al grupului Wagner, staționat în Belarus, asupra Poloniei, va fi văzut ca un atac al armatei ruse asupra unei țări membre NATO.
Două drone, cel mai probabil de fabricație ucraineană, au lovit marți dimineață un zgârie-nori din centrul Moscovei. E a doua oară în ultimele trei zile când clădirea e atacată cu drone. Șapte ministere ale guvernului rus au birouri aici, inclusiv ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării Digitale și al Comunicațiilor.
Rușii uită că au ucis civili în Ucraina cu drone iraniene
Distrugerile nu sunt ample, dar arată faptul că Rusia nu are, în acest moment, capacitatea de a-și apăra propria capitală în fața unor atacuri cu drone kamikaze. În plenul Consiliului de Securitate al ONU, delegația rusă și-a manifestat indignarea față de bombardarea Moscovei.
Dmitri Polyanskiy, reprezentantul adjunct al Rusiei la Națiunile Unite: „Care e scopul folosirii dronelor pentru a ataca Moscova și alte orașe? Asta fără să mai menționăm sutele de acte teroriste împiedicate de forțele noastre de securitate”.
Rușii uită, însă, că armata lor folosește drone kamikaze iraniene încă din septembrie 2022, iar țintele lor sunt cu predilecție civile.
Ferit Hoxha, reprezentantul permanent al Albaniei la Organizația Națiunilor Unite: „Care e definiția utilizării dronelor kamikaze iraniene, care distrug școli, grădinițe și spitale? Cum ar trebui să numim încăpățânarea (rușilor) de a ataca cu scopul de a distruge în mod deliberat centralele electrice în mijlocul iernii, dacă nu terorizare a populației?”.
În orașul Krivoi Rog, aflat în sudul Ucrainei, două rachete rusești au lovit, luni, o clădire cu patru etaje a unei universități şi un bloc rezidențial. Zeci de oameni au fost prinși sub dărâmături, iar misiunile de salvare au continuat până seara târziu.
Khrystyna Hayovyshyn, reprezentant adjunct al Ucrainei la Națiunile Unite: „Regiuni din Ucraina au fost bombardate iarăși: Krivoi Rog, Herson. Clădiri rezidențiale, o clădire a unei universități, drumuri au fost lovite. Printre cei uciși, o fetiță de 10 ani. Ăsta e terorism împotriva unor orașe și a unei populații pașnice”.
Luptele grele continuă pe front
Pe front, ucrainenii luptă din greu pentru fiecare metru de pământ eliberat.
Soldat ucrainean: „Tacticile (rușilor) nu s-au schimbat. Îi pun pe deținuții din unitățile Storm Z în prima linie, fără comunicare și fără informații. Ei luptă până la moarte. Nu le înțeleg motivația sau pentru ce anume luptă”.
Ucrainenii au trimis în luptă unitățile ținute în rezervă până acum, însă contraofensiva se desfășoară cu greu, în primul rând din cauza sistemelor defensive pe care au apucat să le construiască rușii.
Soldat ucrainean: „Sper că, atunci când o să trecem de ultima lor linie de apărare, (rușii) vor începe să fugă. Pentru moment, ei încă mai speră că e ceva în spatele lor. Da, avem parte de suport, dar suntem foarte, foarte obosiți”.
Între timp, prinde tot mai mult contur summitul de pace pe care îl organizează Arabia Saudită la Jeddah, la finalul acestei săptămâni. Potrivit presei americane, la discuții vor participa state occidentale, Ucraina, dar și principalele țări aflate în plină dezvoltare. Se pare, însă, că Rusia nu va fi invitată.
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Bineînțeles, susținem acest summit. Am spus de multă vreme că e important ca Ucraina să fie în scaunul principal la negocieri, când vine vorba de un potențial final diplomatic al războiului. Suntem mulțumiți că vor fi prezente țări care vor discuta direct cu Ucraina”.
În total, vor participa aproximativ 30 de state, iar la finalul summitului va fi adoptată o propunere de pace care ar putea ajunge, apoi, la Rusia.