Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse, au declarat pentru Reuters 2 surse libaneze.

Citeste in articol:

Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de atacurile aeriene ruse

Pentagonul sustine ca operatiunile militare americane nu au fost afectate de atacurile aeriene ruse din Siria

Bombardamentele rusesti au vizat rebeli sustinuti de CIA

Citește și
steag Statul Islamic
Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul: "loc de intalnire pentru barbati si femei"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aviatia rusa a distrus mai multe obiective ale Statului Islamic in Siria

Rusia cere SUA sa prezinte dovezi ca nu a atacat tinte ale Statului Islamic

Kremlinul neaga ca ar fi informat SUA cu o ora inainte de raidurile din Siria

Intalnire militara intre SUA si Rusia

Damascul condamna loviturile franceze in Siria si aplauda initiativa Moscovei

Liderul opozitiei siriene: 36 de civili ucisi in bombardamentul rus la Homs

Franta cere garantii cu privire la tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in Siria

Vladimir Putin il invita pe Bashar al-Assad la un compromis

Surse Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de atacurile aeriene ruse

Sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura in scurt timp fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse, au declarat pentru Reuters doua surse libaneze.

"Loviturile aeriene (ruse - n.red.) vor fi, in viitorul apropiat, acompaniate de avansuri terestre ale armatei siriene si ale aliatilor sai", a declarat una dintre sursele familiare cu evolutiile politic si militare din cadrul conflictului.

"Este posibil ca operatiunile terestre viitoare sa fie concentrate pe zona rurala Idlib si Hama", a adaugat o sursa.

Cele doua surse au mai afirmat ca operatiunea va avea drept misiune recuperarea teritoriului pierdut de guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad in fata rebelilor.

O astfel de sincronizare a atacurilor indica dezvoltarea unei aliante intre Rusia si ceilalti principali aliati ai lui Assad - Iran si Hezbollah - concentrata pe recapturarea zonelor din nord-vestul Siriei pierdute in urma avansului rapid facut anul acesta de insurgenti.

"Avangarda fortelor terestre iraniene a inceput sa ajunga in Siria: soldati si ofiteri special antrenati pentru a participa in lupta aceasta. Nu sunt consilieri - ne referim la sute, cu echipamente si arme. Vor fi urmati de multi altii", a declarat cea de a doua sursa, adaugand ca si irakienii vor lua parte la operatiune.

Pana acum, sprijinul militar iranian direct acordat lui Assad a constat mai mult din consiliere militara. Iranul a mobilizat, de asemenea, luptatori din randul militiei siite, inclusiv irakieni si afgani, pentru a lupta alaturi de trupele siriene.

Miscarea Hezbollah din Liban, sprijinita de Iran, a luptat alaturi de armata siriana inca de la inceputul conflictului.

Pentagonul sustine ca operatiunile militare americane nu au fost afectate de atacurile aeriene ruse din Siria

Bombardamentele ruse din Siria 'nu au afectat' operatiunile lansate de SUA si de aliatii sai in tara, a declarat joi colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al armatei americane la Bagdad.

'Nu ne-am modificat operatiunile din Siria pentru a tine cont de prezenta noilor actori pe campul de lupta', a declarat colonelul Warren intr-o videoconferinta de presa.

Purtatorul de cuvant a precizat ca avioanele coalitiei au efectuat mai multe raiduri deasupra Siriei in ultimele 24 de ore.

Faptul ca nu a existat inca niciun schimb de informatii oficial intre rusi si americani cu privire la operatiunile lor reprezinta un risc, a recunoscut purtatorul de cuvant.

'Exista intotdeauna posibilitatea unor erori de judecata si a unor accidente', a recunoscut oficialul american.

Insa, a adaugat el, 'pilotii profesionisti dispun de tehnici, de protocoale, de proceduri' atunci cand se afla in acelasi spatiu aerian.

Tintim aceleasi "grupuri teroriste" ca si coalitia condusa de Statele Unite. Asa a justificat seful diplomatiei de la Moscova loviturile aeriene ale Rusiei, in Siria, care au continuat si joi, pentru a doua zi la rand.

Serghei Lavrov a respins reprosurile potrivit carora Rusia ar urmari mai degraba sa vaneze opozitia fata de regimul Assad, decat sa combata dusmanul comun, Statul islamic.

Este insa din ce in ce mai clar, ca pentru rusi tot teroriste sunt si gruparile care lupta impotriva regimului Assad. Atat americanii, cat si opozitia siriana in exil spun ca rusii au atacat inclusiv rebeli antrenati de CIA, care luptau alaturi de Statele Unite impotriva Statului Islamic.

Armata rusa a confirmat joi patru raiduri nocturne in provinciile Idleb, Hama si Homs, soldate cu distrugerea unui cartier general al teroristilor, un depozit de munitie si un atelier in care se faceau masini-capcana. Potrivit Rusiei, si in raidurile de ieri, au fost lovite tinte similare din Homs si Hama. Totusi, oficialii americani si francezi sustin ca acestea sunt zone care nu se afla sub controlul extremistilor din ISIS.

John Kerry, secretarul de stat american: "Am reafirmat ingrijorarea noastra cu privire la natura tintelor vizate. "

Aviatia rusa stie mai bine decat Pentagonul ce bombardeaza avioanele sale, a comentat ironic Serghei Lavrov, in timp ce presa oficiala de la Moscova a acuzat Occidentul de propaganda antirusa.

De fapt, ca de obicei, Rusia si Occidentul folosesc aceiasi termeni, dar ii definesc in mod diferit. Pentru Occident, ISIS si al-Qaida sunt grupari teroriste, in timp ce pentru Siria si Rusia, termenul li se aplica tuturor rebelilor care lupta cu regimul Assad.

Consiliul National Sirian, din care fac parte opozantii lui Bashar al-Assad, spune ca raidurile de miercuri au vizat în mod categoric rebelii si au facut 36 de morti printre civili, dintre care cinci copii. Si aici, Rusia are alta varianta.

Este pentru prima oara in ultimii 36 de ani cand Rusia intervine atat de departe de teritoriul sau. In 1979, trupele sovietice invadau Afganistanul, o actiune considerata acum, chiar si la Moscova, un esec rasunator.

Bombardamentele rusesti au vizat rebeli sustinuti de CIA
Bombardamentele rusesti lansate de miercuri in Siria au vizat rebeli antrenati si finantati de CIA pentru a lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), au declarat senatorul american John McCain, dar si comandantul unei grupari rebele siriene, relateaza Reuters si AFP.

'Pot confirma cu siguranta ca aceste lovituri aeriene au vizat Armata Siriana de Eliberare sau grupari care au fost inarmate si antrenate de CIA', a declarat John McCain joi dimineata, pentru CNN.

La randul sau, Hassan Haj Ali, seful gruparii rebele Liwa Suqour al-Jabal, a declarat pentru Reuters ca bombardamentele rusesti din Siria au lovit o tabara de pregatire a rebelilor care au fost antrenati de CIA in Qatar si Arabia Saudita. El a precizat ca tabara aflata in provincia Idlib a fost lovita de circa 20 de rachete in doua atacuri diferite.

Ali, un capitan al armatei siriene care a dezertat dupa inceperea revoltei impotriva presedintelui Bashar al-Assad, a declarat ca unii dintre gardienii din tabara au fost usor raniti in atac.

CIA a desfasurat un program de pregatire sub acoperire pentru grupuri ale rebelilor sirieni considerate moderate de statele occidentale care au sprijinit revolta impotriva lui Assad.

Ali a declarat ca luptatorii sai au fost antrenati de CIA in Qatar si Arabia Saudita. Acesta este cea de-a treia grupare rebela siriana care raporteaza ca a fost vizata de atacurile aeriene despre care Rusia afirma ca sunt indreptate impotriva Statului Islamic

Prima misiune ruseasca in Siria, rezultate controversate
Moscova si-a trimis miercuri avioanele de lupta in prima misiune pe teritoriu sirian si, potrivit ministerului rus al Apararii, din cele 20 de misiuni efectuate, 8 au vizat si anihilat puncte ISIS.

Seful Pentagonului este insa de alta parare. Ash Carter a declarat ca, "probabil", loviturile nu au vizat organizatia terorista si ca abordarea rusa este "contraproductiva si sortita esecului".

20 de misiuni aeriene. Opt tinte ISIS, inclusiv un comandament - atacate si anihilate. Acesta este, potrivit ministerului rus al Apararii, bilantul primei zile de atacuri ale fortelor aeriene ruse in Siria. Operatiunea a primit miercuri unda verde din partea senatului rus, la solicitarea presedintelui Putin.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Atacurile noastre vor respecta limite definite strict. In primul rand, vom sprijini armata siriana exclusiv in lupta ei legitima impotriva gruparilor teroriste. In al doilea rand, ne vom acorda sprijinul doar prin operatiuni aeriene, nu vom trimite trupe la sol."

Statele Unite spun ca au fost anuntate cu doar o ora inainte ca avioanele de lupta ruse sa inceapa bombardamentele in Siria si nu li s-au comunicat cu precizie tintele selectate.

Ash Carter, secretarul american al Apararii: "Am o experienta larga cu astfel de lucruri, dar aceasta nu este, cu siguranta, atitudinea la care ne asteptam."

Atacurile au vizat, potrivit unor oficiali de securitate, localitati de la periferia orasului Homs si alte tinte din provincia Hama. Ar fi vorba de zone care nu se afla sub controlul extremistilor ISIS, sustin surse de la Washington.

John McCain, senator republican: "Vedem deja adevaratele intentii ale lui Putin. Vrea sa il sprijine pe Assad, sa joace rolul central intr-un proces de tranzitie, sa submineze pozitia si actiunile americane si sa extinda influenta Rusiei in Orientul Mijlociu la un nivel fara precedent, din 1973 incoace."

Totodata, printre zecile de victime s-ar afla si foarte multi civili, dar si un ofiter din randul rebelilor sustinuti de Occident. Rusii au alta varianta.

Igor Konashenkov, purtator de cuvant al ministrului rus al Apararii: "Vreau sa subliniez ca atacurile au avut loc dupa o operatiune de recunoastere aeriana. Aviatia rusa nu a lovit infrastructura civila sau zone apropiate acesteia."

Pentru a lamuri situatia, secretarul de stat american s-a intalnit cu omologul sau rus. Inainte insa, John Kerry a condamnat orice actiune armata ce vizeaza alte factiuni in afara ISIS si a jihadistilor aliati Al-Qaeda.

John Kerry, secretarul de stat american: "Asemenea atacuri ar pune sub semnul intrebarii adevatele intentii ale Rusiei: de a lupta impotriva ISIS sau de a-l proteja pe Bashar al-Assad."

Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe: "Aceasta sporire a ajutorului acordat lui Bashar al Assad arata cat de ingrijorata este Rusia ca isi va pierde influenta in singurul stat clientelar pe care il are in Orientul Mijlociu."

Kerry a anuntat ca Statele Unite si aliatii sai vor continua sa bombardeze tinte ale Statului Islamic din Siria si ca astfel de atacuri au avut loc inclusiv miercuri, cand s-au desfasurat si cele ruse.

Avioane ruse au bombardat pozitii ale unei aliante a rebelilor din Siria

Avioane ruse au bombardat joi pozitii ale unei aliante a rebelilor sirieni din care face parte si gruparea Frontul Al-Nosra, ramura siriana al retelei Al Qaida, inclusiv in zone rurale din apropierea orasului Jisr al-Shughour (nord-vestul Siriei), a relatat postul de televiziune al-Mayadeen, care emite din Liban, potrivit Reuters.

Circa 30 de lovituri au fost aplicate de avioanele militare ruse asupra 'Army of Conquest', potrivit aceluiasi post de televiziune.

Raidurile aeriene de joi au vizat, de asemenea, alte tinte in provincia Idlib, inclusiv in zona muntelui Zawiya, precum si in provincia Hama, situata mai la sud.

Aviatia rusa a distrus mai multe obiective ale gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, inclusiv un stat major al teroristilor si o fabrica de explozibil si munitii, a informat joi purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, general-maiorul Igor Konasenkov, informeaza agentiile de presa TASS si AFP.

'Au fost distruse un stat major al formatiunilor teroriste si un depozit de munitii in zona orasului Idlib, precum si un punct de comanda pe trei niveluri al combatantilor in zona localitatii Hama', a spus Konasenkov.

'Prin lansarea exacta a unei bombe a fost distrusa in totalitate o fabrica de substante explozibile si munitii la nord de orasul Homs', a precizat general-maiorul rus, subliniind ca 'tocmai la aceasta fabrica autoturisme erau umplute cu explozibili si erau folosite apoi pentru comiterea de atacuri teroriste, inclusiv de catre teroristi sinucigasi'.

Kremlinul neaga ca ar fi informat SUA cu o ora inainte de raidurile din Siria

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, a dezmintit informatiile difuzate miercuri de presa rusa si cea internationala, potrivit carora Moscova ar fi informat SUA doar cu o ora inainte de lansarea raidurilor aeriene in Siria, relateaza agentia de presa Interfax.

'Cine v-a spus?', i-a intrebat Peskov pe jurnalistii acreditati pe langa Kremlin. La remarca unui jurnalist ca o astfel de informatie a venit de la Ambasada SUA din Bagdad, purtatorul de cuvant al presedintelui rus a spus: 'Ati fost gresit informati'. Cu toate acestea, Peskov nu a dorit sa clarifice problema. 'Nu va voi spune' nimic in aceasta privinta, a afirmat categoric el.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus a afirmat ca si formularea aparuta in presa occidentala, conform careia Moscova a cerut Washingtonului sa-si retraga avioanele din Siria nu este nici ea corecta. 'Aceasta formulare este absolut nepotrivita. Desigur, nu a fost vorba despre o cerere' ca atare, a remarcat Peskov, in contextul in care presa rusa a relatat miercuri ca un diplomat rus de la Centrul de informare al Siriei, Iranului, Irakului si Federatiei Ruse din Bagdad a transmis Ambasadei SUA din Irak 'rugamintea' ca pe timpul raidurilor ruse in Siria avioanele americane sa evite spatiul aerian sirian. Postul de televiziune american Fox News a difuzat o informatie in acest sens, citand un inalt responsabil militar american.

Intr-o alta conferinta de presa, tot Peskov a subliniat joi ca Moscova va acorda sprijin armatei siriene in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic si a altor grupari teroriste si extremiste. Intrebat daca Moscova dispune de o lista cu aceste grupari teroriste, Peskov a afirmat: 'Desigur ca avem. De fapt, aceste organizatii sunt cunoscute'. 'si, desigur, obiectivele (noastre) sunt definite in coordonare cu fortele armate siriene', a declarat reprezentantul Kremlinului.

Desi mecanismul de coordonare a actiunilor tarilor care actioneaza in Siria functioneaza, in media apar o multime de informatii false cu privire la raidurile aeriene ruse in Siria, a mai spus Peskov. 'Acum trebuie sa fim foarte atenti la toate informatiile difuzate, exista o multime de informatii denaturate, multa dezinformare, o multime de informatii false', a declarat el.

In aceeasi ordine de idei, ministrul de externe rus Serghei Lavrov recomandase miercuri jurnalistilor sa ceara detalii despre operatiunile aeriene ruse in Siria Ministerului Apararii din Moscova si nu Pentagonului, dupa cum a relatat RIA Novosti.

Rusia cere SUA sa prezinte dovezi ca a bombardat alte obiective decat pozitii ale SI in Siria

Rusia a cerut SUA sa prezinte dovezi care sa demonstreze ca fortele aeriene ruse au bombardat alte obiective decat pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, intrucat Moscova nu dispune de astfel de date, a declarat miercuri seara ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Lavrov a respins indoielile 'nefondate' ale Occidentului potrivit carora Rusia nu a vizat in primele sale raiduri aeriene in Siria pozitii ale Statului Islamic, potrivit AFP. 'Zvonurile ca obiectivele lovite nu erau ale Statului Islamic nu au niciun fel de baza', a declarat seful diplomatiei ruse, citat intr-un comunicat, dupa intalnirea cu secretarul de stat american, John Kerry, la New York. Partea rusa nu are 'niciun fel de informatii despre eventuale victime civile', a indicat Lavrov, potrivit AFP.

'Exista o preocupare din partea partenerilor nostri americani referitor la faptul ca tintele (Federatiei Ruse) au fost altele; ei ne-au informat despre aceste preocupari. Au spus ca au si niste dovezi. Le-am cerut sa ni le prezinte pentru ca noi raspundem de tintele noastre', a afirmat Lavrov, in finalul intalnirii cu John Kerry - a treia in ultimele zile - in marja Adunarii Generale a ONU, conform RIA Novosti.

'Pe site-ul Ministerului Apararii rus este explicat totul. Au inceput deja discutii ca au avut de suferit civili in urma acestor atacuri aeriene, noi nu avem astfel de date', a declarat Lavrov, adaugand ca Moscova 'urmareste cu atentie ca aceste lovituri punctuale sa fie chiar punctuale, ca tintele sa fie exclusiv pozitiile, obiectivele si echipamentele jihadistilor'.

Declaratia sefului diplomatiei ruse intervine in contextul in care oficiali si media occidentale au informat ca avioanele ruse au bombardat pozitii ale rebelilor sirieni care colaboreaza cu SUA si au primit arme, inclusiv sisteme antitanc, de la americani, potrivit International Business Times si Business Insider, citate de media internationale.

SUA si Rusia, de acord pentru o intalnire militara cat mai rapid

Statele Unite si Rusia, care efectueaza fiecare lovituri in Siria, au cazut de acord sa organizeze cat mai rapid o intalnire la nivel de militari cu scopul "de a evita orice incident" intre aviatiile lor, au anuntat miercuri sefii diplomatiilor celor doua tari, scrie AFP.

"Am cazut de acord asupra faptului ca militarii trebuie sa intre in contact foarte curand", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a confirmat necesitatea unei "discutii intre militari, cat de repede posibil, poate chiar maine".

Cei doi ministri s-au exprimat in fata reprezentantilor presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la cateva ore dupa primele bombardamente ruse in Siria.

Reuniunea la nivel de militari ai celor doua armate trebuie sa aiba in vedere ceea ce John Kerry a numit "deconfliction".

Este vorba despre evitarea oricarui incident militar intre avioanele ruse si cele ale coalitiei conduse de Statele Unite si care desfasoara de un an lovituri contra pozitiilor gruparii Statul Islamic (SI).

Termenul "deconfliction" poate fi tradus prin faptul ca partile implicate intr-un conflict comunica si schimba informatii pentru a evita incidente intre avioanele lor care intervin in acelasi teatru de operatiuni.

Vladimir Putin il invita pe Bashar al-Assad la un compromis

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri ca bombardamentele aeriene efectuate de avioane rusesti in Siria au avut o amploare limitata si a spus ca omologul sau sirian, Bashar al-Assad, da dovada de flexibilitate si se arata deschis unui compromis cu privire la viitorul tarii sale, relateaza Reuters.

Seful statului rus, care a facut aceasta declaratie la Kremlin dupa primele raiduri aeriene efectuate de aviatia ruseasca, obtinuse in cursul diminetii acordul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus/Senatul) pentru lansarea raidurilor impotriva pozitiilor jihadistilor din Statul Islamic in Siria pentru a sprijini Damascul.

'O solutie definitiva pe termen lung nu este posibila in Siria decat pe baza unei reforme politice si pe baza unui dialog intre fortele normale ale tarii', a spus Vladimir Putin in fata presei. 'stiu ca presedintele Assad intelege aceasta si ca este pregatit pentru un astfel de proces. Speram ca el va fi activ si flexibil si ca va fi dispus la un compromis in numele tarii sale si al poporului sau', a adaugat seful statului rus.

Damascul condamna loviturile franceze in Siria si aplauda initiativa Moscovei

Seful diplomatiei de la Damasc, Walid Mouallem, a condamnat miercuri loviturile franceze si britanice in Siria, considerate ca "agresiune contra suveranitatii" Siriei si a "aplaudat" proiectul de rezolutie antiterorista prezentat de Rusia, relateaza AFP.

Actiunile militare conduse de Marea Britanie si Franta pe teritoriul sirian constituie "o flagranta incalcare a dreptului international si o agresiune contra suveranitatii siriene", a declarat Walid Mouallem in fata Consiliului de Securitate, potrivit textului interventiei sale oferit de misiunea siriana la ONU.

"Cei care vor intr-adevar sa combata terorismul pe teritoriul sirian trebuie sa se coordoneze si sa coopereze cu guvernul sirian, a carui armata duce singura lupta impotriva terorismului", a adaugat ministrul de externe.

Parisul a efectuat duminica lovituri contra unei tabere de antrenament a jihadistilor din gruparea Statul Islamic la Deir ez-Zor (est), iar Londra a desfasurat o operatiune in august in regiunea Rakka (nord) pentru a elimina un jihadist britanic acuzat ca pregateste atentate in Europa.

in schimb, Walid Mouallem a "aplaudat" initiativa rusa vizand crearea unei coalitii regionale si internationale pentru combaterea terorismului.

Rusia a prezentat miercuri in fata Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie antiterorista, vizand, potrivit ministrului de externe Serghei Lavrov, "sa coordoneze toate fortele care fac fata Statului Islamic si altor structuri teroriste".

Liderul opozitiei siriene: 36 de civili ucisi in bombardamentul rus la Homs

Liderul opozitiei siriene in exil, Khaled Khoja, a afirmat miercuri ca 36 de civili au fost ucisi in bombardamentul aviatiei ruse la Homs, in centrul Siriei, transmite AFP.

"Rusii au lovit astazi (miercuri) la nord de Homs si au ucis 36 de civili nevinovati in zone care au combatut si invins jihadistii Statului Islamic", a declarat Khaled Khoja, liderul coalitiei nationale siriene - opozitia in exil -, aflat la New York.

"Toate victimele sunt civili. Niciuna nu facea parte din fortele militare. Este evident ca interventia rusa vizeaza sa sustina regimul si sa creeze o atmosfera si mai haotica in Siria", a adaugat el.

Franta cere garantii cu privire la tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in Siria

Franta a cerut miercuri garantii cu privire la tinta reala a loviturilor aeriene ale Rusiei in Siria, subliniind ca a primit informatii conform carora Rusia nu a tintit pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) si punand conditii pentru acceptarea coalitiei antiteroriste extinse dorita de Moscova, informeaza AFP.

'Desigur, trebuie luptat la maxim si in mod colectiv impotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) si toti cei care doresc sa ni se alature sunt bineveniti, cu trei conditii', a declarat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, in cadrul unei conferinte de presa.

'Loviturile trebuie indreptate impotriva Daesh si altor grupari teroriste, nu impotriva populatiei civile si opozitiei moderate. Va trebui sa se verifice daca loviturile aeriene ruse operate astazi respecta aceasta conditie', a spus ministrul de externe al Frantei, precizand ca nu doreste sa le faca 'un proces de intentie' rusilor si ca este in posesia unor informatii conform carora loviturile aeriene ale Moscovei nu au tintit SI.

'De asemenea, trebuie sa se puna capat bombardamentelor fara discernamant' desfasurate de fortele siriene, a adaugat Fabius, care a cerut la Consiliul de Securitate 'interdictia de a opera in Siria bombardamente cu barili explozibili si clor'.

'Nu in ultimul rand, criza siriana trebuia tratata la radacina si mers spre o tranzitie care sa-i poata reda speranta poporului sirian', a spus seful diplomatiei franceze. Potrivit lui Fabius, destinul poporului sirian 'nu se poate limita la o alternativa la oroare: fie un regim criminal (cel al lui Assad), fie terorismul barbar'.

Parisul insista ca presedintele sirian Bashar al-Assad nu poate fi considerat ca facand parte din viitorul Siriei.

Rusia, care a operat miercuri primele sale lovituri aeriene in Siria, a prezentat in fata Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie antiterorista in vederea 'coordonarii tuturor fortelor care lupta impotriva Statului Islamic si altor structuri teroriste'.

Aviatia rusa a operat miercuri primele sale bombardamente in Siria, la cererea presedintelui Bashar al-Assad. Potrivit unei surse de securitate siriene, aviatia rusa, in cooperare cu armata siriana, a lovit 'pozitii teroriste' situate in trei provincii in Siria: Hama, Homs si Latakia, in nord-vestul si centrul tarii.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Patru jihadisti britanici, inclusi pe lista de sanctiuni a ONU. Acestia sunt acuzati ca au luptat alaturi de Statul Islamic
Patru jihadisti britanici, inclusi pe lista de sanctiuni a ONU. Acestia sunt acuzati ca au luptat alaturi de Statul Islamic

ONU a impus sanctiuni impotriva a patru cetateni britanici, care au recrutat militanti sau au luptat pentru Statul Islamic in Siria, masura fiind adoptata la solicitarea guvernului de la Londra.

Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul:
Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul: "loc de intalnire pentru barbati si femei"

Gruparea jihadista Statul Islamic a inchis terenurile de joaca intr-un oras din estul Siriei, sub pretextul ca acestea sunt locuri de intalnire pentru barbatii si femeile care isi aduc acolo copiii.

Statul Islamic isi creste influenta in Afganistan. Cine sunt noii adepti ai gruparii teroriste
Statul Islamic isi creste influenta in Afganistan. Cine sunt noii adepti ai gruparii teroriste

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) isi creste influenta in Afganistan, in detrimentul talibanilor, arata un raport al unui comitet de experti ai ONU.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.