Statul Islamic isi creste influenta in Afganistan. Cine sunt noii adepti ai gruparii teroriste

Ultima actualizare: 29-09-2015 07:05
ISIS

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) isi creste influenta in Afganistan, in detrimentul talibanilor, arata un raport al unui comitet de experti ai ONU.

"Numarul gruparilor si indivizilor care fac deschis alegerea pentru (organizatia) Statul Islamic sau se declara apropiati acesteia continua sa creasca in mai multe provincii ale Afganistanului", releva raportul comitetului mentionat, citat de Agerpres.

Documentul face referire la estimarile fortelor de securitate afgane, potrivit carora "aproximativ 10% din membrii insurectiei active dominate de talibani sunt simpatizanti ai SI". Aceasta cifra se schimba insa in functie de luptele care au loc, noteaza raportul.

Printre cei care se alatura Statului Islamic figureaza de asemenea simpatizati ai Al-Qaida si "un numar foarte mic" de indivizi veniti direct din Irak sau Siria, care, potrivit guvernului de la Kabul, formeaza nucleul dur al gruparii jihadiste in Afganistan.

Gruparile loiale Statului Islamic lupta in mod regulat impotriva fortelor guvernamentale si foarte rar se confrunta militar cu alte forte componente ale insurectiei, subliniaza expertii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO