Insurgentii sirieni incearca sa sparga asediul fortelor lui Bashar al-Assad. Rebelii au pregatit si atacatorii sinucigasi

Ultima actualizare: 06-08-2016 00:16
Alep

Ciocnirile violente continua pe strazile din metreopola siriana Alep, unde insurgenta incearca sa sparga asediul impus de fortele guvernamentale si aliatii rusi asupra cartierelor controlate de rebeli.

In schimb, singura modalitate de evadare a civililor o reprezinta coridoarele umanitare stabilite de militarii rusi, transmite BBC, citat de News.ro.

In timpul weekend-ului, rebelii au incercat sa restabileasca legatura dintre un cartier asediat in estul metropolei si teritoriile insurgente din vest, stabilind un tunel cu bombe sub pozitiile fortelor guvernamentale din districtul Ramouseh.

Insa, militarii sirieni au reusit sa-si pastreze pozitia cu ajutorul raidurilor aeriene ruse, care au oprit imediat inaintarea rebelilor.

Circa 250.000 de persoane continua sa locuiasca sub asediu in cartierelor controlate de fortele rebele din metropola siriana, dupa ce armata siriana a taiat orice ruta de aprovizionare in luna iulie.

”Suntem in apropierea disctrictului Ramousah, insa avioanele rusesti isi intensifica raidurile, care ne opresc dintr-o inaintare rapida”, a declarat un comandant al fortelor rebele.

O alta sursa a insurgentei sustine ca peste 10.000 de militari, 95 de tancuri si cateva sute de lansatoare de rachete au fost desfasurate in asa-numita ”mare batalie” pentru Alep.

De asemenea, un numar de atactaori sinucigasi au fost pregatiti pentru a detona vehicule militare incarcate cu explozibili in avanposturile fortelor guvernamentale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) vorbeste despre cea mai mare ofensiva a rebelilor care a avut loc pana acum. Aceasta implica lupte pe mai multe fronturi din metropola siriana.

Insa, fortele guvernamentale au rezistat aprig in fata oricarei incercare de avansare a rebelilor.

Potrivit datelor SOHR, 50 de luptatori rebeli si jihadisti au murit in operatiunile din ultimele trei zile, alaturi de cateva zeci de soldati guvernamentali.

Moscova a anuntat deschiderea coridoarelor umanitare pentru civilii si rebelii blocati in oras. insa, Statele Unite si Natiunile Unite si-au pastrat scepticismul cu privire la adevaratele scopuri urmarite de fortele militare ruse.

Statele Unite au sugerat ca planul ar putea sa fie o incercare pentru a forta evacuarea civililor si predarea gruparilor rebele care au rezistat in metropola.

Fortele fidele presedintelui Bashar al-Assad au asediat cartierele rebele ale metropolei Alep, dupa ce au reusit sa blocheze toate rutele pentru livrarea de provizii in localitatea siriana. in cartierele asediate de fortele guvernamentale locuiesc intre 250.000 si 300.000 de civili.

Potrivit Natiunilor Unite, rezervele de alimente si medicamente din Alep vor mai rezista pentru o perioada de maximum trei saptamani.

Liderul consiliului local din Alep, Brita Hagi Hassam, l-a acuzat pe presedintele Bashar al-Assad ca raspandeste minciuni in legatura cu ajutoarele umanitare care sunt livrate in metropola asediata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO