Incredibil! Reading, orasul in care se vorbesc 127 de limbi!

09-02-2010 00:00

Reading, Bershire, Marea Britanie

Asta da problema, mai ales pentru profesorii din Reading, Bershire, sud-estul Angliei. Pur si simplu nu se pot intelege cu elevii care vorbesc de la armeana pana la diverse dialecte africane.

Zulu, vorbita de noua milioane de locuitori din Africa de Sud, assameza, intalnita in India, chi-chewa, folosita in regiunea Nigeria-Congo, pe continentul negru sunt numai cateva dintre limbile vorbite in oraselul care are o populatie de numai 230.000 de locuitori.

Practic, potrivit The Sun, nu mai exista in lume o alta asezare de aceeasi marime ca Reading care sa se poate lauda cu o asemenea diversitate lingvistica.

Cum s-a ajuns aici? Prin afluxul de imigranti care cunosc foarte putin sau deloc limba engleza. Problema a devenit acuta la scoala: profesorii spun ca nu se pot face intelesi la cursuri.

Chestiunea a ajuns chiar si la urechile membrilor Consiliului Local. In urma "cercetarilor" facute, au ajuns la concluzia ca ar exista, de fapt, chiar 150 de limbi diferite. Ulterior, au realizat, insa, ca imigrantii folosesc mai multe nume pentru aceeasi limba nativa. De exemplu, kenyenii vorbesc Kikuyu sau Gikuyu, iar pakistanezii si indienii isi numesc limba Punjabi sau Panjabi.

Complicat? Cu siguranta! Asa ca autoritatile, convinse ca nu mai pot face fata cu niciun chip situatiei multiculturale, au cerut ajutor financiar guvernamental pentru programe de invatare a limbii engleze de catre imigranti.

Sursa: The Sun


VIDEO PROTVPLUS.RO