Incertitudine si multe asteptari in Republica Moldova
Alegerile parlamentare anticipate au marit si mai mult prapastia dintre puterea comunista si opozitia liberala de la Chisinau.
Cum niciuna dintre parti n-a obtinut majoritatea, urmeaza negocieri intense, menite sa deblocheze situatia politica din cea mai saraca tara din Europa.
Partidul Comunistilor ramane principala formatiune politica din parlament cu 48 de mandate de deputati. Chiar daca va pierde guvernarea, tot va avea un cuvant greu de spus la Chisinau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderii celor patru partide de opozitie, care isi impart restul de 53 de locuri, au jurat sa nu colaboreze cu stanga aflata la putere din 2001. Deocamdata insa, opozitia sufla si in iaurt.
Un al doilea scenariu ia in calcul colaborarea dintre comunisti si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu - un fost sef comunist. In fine, al treilea scenariu ii are in centru tot pe comunisti, care ar putea convinge individual cativa deputati de opozitie sa le acorde voturile pentru obtinerea majoritatii parlamentare.
Indiferent cine va tine fraiele puterii dupa aceste negocieri, Chisinaul va naviga si de acum incolo intre doua curente, la fel de hotarate - nostalgicii comunisti, dornici sa mentina legatura cu Moscova si tabara liberala, care incearca sa ancoreze corabia moldoveneasca in apele Uniunii Europene.