Încercare de scoatere a copiilor din peșteră, în Thailanda, amânată din cauza ploilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2018 07:25
Categorie: Stiri externe

Copiii blocaţi de aproape două săptămâni în peştera din Thailanda s-au întremat şi învaţă să respire sub apă. Încercările de salvare au fost amânate din cauza ploilor care sunt așteptate în regiune, relatează CNN.

Copiii nu sunt încă pregătiţi pentru o operaţiune de salvare extrem de periculoasă. Vineri, un scafandru experimentat a murit după ce a rămas fără aer. Tragedia a avut loc pe drumul de întoarcere după ce salvatorul le dusese copiilor butelii cu oxigen.

Problema e că sezonul musonic începe din nou, chiar de duminică, şi există temeri că apa va creşte şi mai mult în peşteră.

Ploile prognozate pentru duminică au sporit presiunea asupra salvatorilor. Prima opţiune este ca toţi cei 12 băieţi blocaţi în peşteră şi antrenorul lor să fie scoşi de acolo prin culoarele inundate. S-au întremat cât să poată merge, dar nu mai mult, a anunţat oficialul care coordonează operaţiunea de salvare.

Narongsak Osatanakorn, guvernator de Chiang Rai: "Băieţii nu pot fi scoşi deocamdată. Nu se pot scufunda."

Salvatorii spun că nivelul oxigenului din camera în care se află copiii are valori bune şi o linie de alimentare cu aer a fost instalată cu succes. Asta nu înseamnă însă că intervenţia pentru eliberarea lor poate fi amânată prea mult.

Narongsak Osatanakorn, guvernator de Chiang Rai: "Vorbesc cu părinţii în fiecare zi şi îi întreb dacă vor să scoatem copiii. Le-am spus că trebuie să fie o operaţiune cu risc minim. Dacă riscul e mare, vom aştepta. Dar nu putem face asta prea mult, fiindcă vin ploile."

Numeroşi scafandri şi specialişti în operaţiuni de salvare muncesc în condiţii extrem de dificile. Vineri, echipa a pierdut un membru. Un scanfandru voluntar, care a făcut parte din forţele de elită thailandeze, a murit sufocat în subteran, după ce le-a dus captivilor butelii cu oxigen.

David McKenzie, corespondent CNN: "Scafandrul de 38 de ani era numit de familie "omul de oţel". Moartea lui arată cât de dificilă va fi scoaterea din peşteră a acestor copii flămânzi şi obosiţi. Acum aduc tot mai multe motopompe care să scoată apa, în speranţa că băieţii nu vor fi nevoiţi să se scufunde."

În paralel cu misiunea din subteran, alte echipe au fost mobilizate să cerceteze jungla, în căutarea altor eventuale intrări în peşteră. În acelaşi timp, în speranţa că vor putea ajunge de sus la copii, salvatorii au început să sape tuneluri. Cel mai adânc are 400 de metri, dar captivii sunt la 600 de metri adâncime.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cernobîl, după 3 decenii
Locul de pe Terra unde nivelul radiațiilor e de 1000 de ori mai mare decât la Cernobîl
Sentința primita de El Chapo în Statele Unite
Bătaie brutală pe o plajă în Barcelona. 10 turiști s-au atacat cu pumni și picioare. VIDEO
Proiectul care leagă creierul uman de computer. Anunțul făcut de Elon Musk
Atac armat într-un restaurant, cel puțin 3 diplomați turci au fost uciși
Experiment: Orașul care a înlocuit transportul în comun cu Uber
Politie Londra
Decizia luată în cazul unui bărbat care a intrat cu mașina în pietoni, la Londra
Duterte, nou atac la adresa Amnesty Internațional: „Nu îi voi răspunde unui caucazian”
Jihadiștii ISIS îndeamnă la noi atacuri, într-o țară grav afectată în trecut de atentate
Doi bărbați construiau în garaj replici de Ferrari și Lamborghini. Cu cât le vindeau apoi
Chin zilnic pentru 50 de copii, ca să ajungă la școală. De ce sunt băgați în saci de plastic
Noi imagini cu Florin Morariu, în timpul atacului terorist din Londra. VIDEO