Încercare de scoatere a copiilor din peșteră, în Thailanda, amânată din cauza ploilor

Ultimul update: Sambata 07 Iulie 2018 08:26
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2018 07:25
Categorie: Internaţional

Copiii blocaţi de aproape două săptămâni în peştera din Thailanda s-au întremat şi învaţă să respire sub apă. Încercările de salvare au fost amânate din cauza ploilor care sunt așteptate în regiune, relatează CNN.

Copiii nu sunt încă pregătiţi pentru o operaţiune de salvare extrem de periculoasă. Vineri, un scafandru experimentat a murit după ce a rămas fără aer. Tragedia a avut loc pe drumul de întoarcere după ce salvatorul le dusese copiilor butelii cu oxigen.

Problema e că sezonul musonic începe din nou, chiar de duminică, şi există temeri că apa va creşte şi mai mult în peşteră.

Ploile prognozate pentru duminică au sporit presiunea asupra salvatorilor. Prima opţiune este ca toţi cei 12 băieţi blocaţi în peşteră şi antrenorul lor să fie scoşi de acolo prin culoarele inundate. S-au întremat cât să poată merge, dar nu mai mult, a anunţat oficialul care coordonează operaţiunea de salvare.

Narongsak Osatanakorn, guvernator de Chiang Rai: "Băieţii nu pot fi scoşi deocamdată. Nu se pot scufunda."

Salvatorii spun că nivelul oxigenului din camera în care se află copiii are valori bune şi o linie de alimentare cu aer a fost instalată cu succes. Asta nu înseamnă însă că intervenţia pentru eliberarea lor poate fi amânată prea mult.

Narongsak Osatanakorn, guvernator de Chiang Rai: "Vorbesc cu părinţii în fiecare zi şi îi întreb dacă vor să scoatem copiii. Le-am spus că trebuie să fie o operaţiune cu risc minim. Dacă riscul e mare, vom aştepta. Dar nu putem face asta prea mult, fiindcă vin ploile."

Numeroşi scafandri şi specialişti în operaţiuni de salvare muncesc în condiţii extrem de dificile. Vineri, echipa a pierdut un membru. Un scanfandru voluntar, care a făcut parte din forţele de elită thailandeze, a murit sufocat în subteran, după ce le-a dus captivilor butelii cu oxigen.

David McKenzie, corespondent CNN: "Scafandrul de 38 de ani era numit de familie "omul de oţel". Moartea lui arată cât de dificilă va fi scoaterea din peşteră a acestor copii flămânzi şi obosiţi. Acum aduc tot mai multe motopompe care să scoată apa, în speranţa că băieţii nu vor fi nevoiţi să se scufunde."

În paralel cu misiunea din subteran, alte echipe au fost mobilizate să cerceteze jungla, în căutarea altor eventuale intrări în peşteră. În acelaşi timp, în speranţa că vor putea ajunge de sus la copii, salvatorii au început să sape tuneluri. Cel mai adânc are 400 de metri, dar captivii sunt la 600 de metri adâncime.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO

Arma

Masacru în Africa de Sud. 11 taximetriști, uciși în timp ce se întorceau de la o înmormântare

Reportaj CNN în Muntenegru, după controversata afirmație a lui Trump: ”Cred că e foarte prost”

Incident într-un magazin din SUA. Un bărbat s-a baricadat după ce și-a împușcat bunica

Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

gaza, israel, palestina, onu,

ONU cere evitarea unui conflict devastator

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este diavolul”

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat