Incendiul de la Notre Dame. Martor român: „Jumătate de catedrală era roșie”


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 17:51
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 17:43
Categorie: Stiri externe

Franţa încearcă să-şi revină după şocul de a vedea catedrala Notre Dame distrusă de flăcări. Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice a fost mistuit de flăcări, luni seară.

Iar partea cea mai înaltă, fleşa, turla centrală, s-a prăbuşit într-un nor de jar şi cenuşă. La acea oră, centrul metropolei, ticsit de maşini, a zădărnicit eforturile pompierilor de a interveni. Incendiul ar fi izbucnit accidental în timpul unor lucrări de renovare. Dezastrul umbreşte prima zi a săptămânii dinaintea Paştelui catolic.

Primele flăcări au început să mistuie acoperişul catedralei, luni seară, după 7 şi jumătate ora României. Focul, care s-a extins rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, după cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului.

Vasile Racovițan, martor Paris:Se vedeau flăcări foarte, foarte mari. Turnul cuprins de flăcări, o jumătate de catedrală era roşie...”

Sute de oameni au asistat, unii cu lacrimi în ochi, la momentul în care turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit. Printre ei, şi un turist american care abia vizitase catedrală, cu câteva clipe înainte de izbucnirea incendiului.

Turist american: „Am ajuns la câteva străzi distanţă, ne-am întors şi ne-am uitat. Am oftat când am văzut că fleşa este cuprinsă de flăcări.”

Focul a înghițit apoi întregul acoperiş, în partea centrală. Cea mai veche parte a şarpantei data din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă de acum mai bine de 200 de ani.

„Am avut sentimentul că nu e adevărat ce se întâmplă”

 

Martor: „Nu puteam să credem ce vedem. Iar focul a continuat şi a continuat. Ne întrebam dacă e adevărat ce se întâmplă. Am văzut prăbuşirea turnurilor gemene la televizor. Evident, aici nu vorbim de pierderi de vieţi omeneşti, aşa că nu poţi compara, însă a fost aceeaşi impresie, sentimentul că nu e adevărat ce se întâmplă.”

Cristina Bazavan, jurnalistă prin telefon: „Erau împărțiți în două categorii: Turiștii care mergeau către flacără, ca să filmeze. Și cei care erau parizieni, care plângeau. Cu cât te apropiai mai mult de loc, oamenii în vârstă plângeau.”

Catedrală a fost evacuată iar autorităţile au organizat o amplă intervenţie, care s-a dovedit extrem de dificilă.

Tom Foreman, CNN: „400 de pompieri au încercat să ajungă la incendiu, însă, cu toate cele 9 poduri care ajung pe această insulă din mijlocul Senei, a fost greu să înainteze prin traficul aglomerat. Iar atunci când au ajuns la faţa locului, înălţimea clădirii s-a dovedit o provocare. Focul a început, se pare, la baza acelei turle, iar apoi a urcat până în vârf, la o înălţime egală cu lungimea unui teren de fotbal. Apoi, s-a extins către restul acoperişului.”

Autorităţile spun că multe dintre operele de artă şi obiectele de cult din interior au fost salvate.

Monseniorul Patrick Chauvet:Statuia Fecioarei Maria nu ştiu în ce stare este, dar încă există. Am salvat coroana cu spini, tunica Sfântului Louis. Cred că am salvat şi câteva elemente de ahitectura. Comoara nu a fost atinsă de flăcări.. Au încercat să salveze câteva picturi, dar este imposibil să le dai jos."

Eroul operaţiunii de recuperare a acestor obiecte nepreţuite este un pompier cu o poveste tulburătoare.

Jean-Marc Fournier, capelanul Brigăzii de Pompieri din Paris, a salvat Croana de spini a Mântuitorului şi mantia Sfântului Louis din calea focului. Acelaşi preotul a participat și în misiuni în Afganistan, scăpând cu viață dintr-o ambuscadă în care au fost uciși 10 soldați. Artefactele se afla acum la sediul primăriei, urmând să fie mutate la Luvru.

La primele ore ale dimineţii, ministrul adjunct de Interne a anunţat că focul a fost stins şi că prioritatea pentru următoarele ore este că experţii să verifice cât de stabilă este structura catedralei.

Laurent Nunez, ministerul de Interne: „Misiunea de azi-noapte a fost să aducem focul sub control, astfel încât să nu înceapă din nou. Au mai fost câteva focare mici în interiorul turnurilor, însă au fost şi ele aduse sub control de pompieri. Acum, că riscul de incendiu a fost înlăturat, sarcina este să vedem cu vă rezista structura clădirii, după focul major de azi-noapte."

Nu se cunosc, deocamdată, cauzele acestei catastrofe, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care începuseră de curând.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Incendiul de la Notre Dame. Martor român: „Jumătate de catedrală era roșie”
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO