In China se aplica o noua lege: "Vizitati-va parintii!"
Lola Wang are 28 de ani si lucreaza in marketing, in Shanghai. Ca sa-si vada parintii de doua ori pe an, ea face un drum de 6 ore spre regiunea Shandong - o data in timpul sarbatorii Noului An si o data de Ziua Nationala.
"Stiu ca ar trebui sa-mi vizitez parintii mai des, insa slujba mea din industria financiara presupune sa lucrez mai multe ore si sa-mi sacrific din timpul personal", spune Wang, singurul copil la parinti, pentru CNN.
Drama ei este traita de multi tineri din China, unde politica "singurului copil" si reformele economice din ultimele 3 decenii au accelerat declinul familiei traditionale. De altfel, aceasta problema este privita cu ingrijorare de noii lideri ai Chinei, care se lupta acum cu incercarea de a sprijini cat mai mult persoanele in varsta, aflate in numar tot mai mare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Astfel, in aceasta saptamana a fost data o noua lege in China, care ii obliga pe tinerii care au parinti mai batrani de 60 de ani sa ii viziteze "frecvent" si sa se asigure ca starea lor financiara si spirituala este buna.
"Lumea ii acuza pe tineri ca nu isi viziteaza suficient de des parintii. Recunosc, unii dintre ei folosesc drept scuza munca pe care o fac in fiecare zi. problema mea este ca eu chiar tin la parintii mei, insa au foarte putin concediu, iar ei locuiesc departe", mai spune Wang.
Conform agentiei de presa Xinhua, citata de CNN, China avea la sfarsitul anului 2011 aproximativ 185 de milioane de oameni cu varste peste 60 de ani. Se estimeaza cresterea numarului la 221 de milioane pana in anul 2050, adica un sfert din populatia Chinei va fi considerata batrana la acea vreme.
Un caz deosebit a avut loc recent in provincia Jiangsu, unde televiziunea locala a anuntat ca un fermier si-a tinut mama in varsta de 100 de ani intr-o cocina de porci, alaturi de o scroafa. Chen Shoutian a declarat ca mama sa era fericita sa traiasca acolo.
Pentru ca pensiile sunt mici, iar sistemul de asigurari sociale este slab, mai ales in zonele rurale, persoanele in varsta ajung sa depinda foarte mult de copiii lor. Mai mult de o cincime dintre acestia traiesc la limita saraciei, conform unor date furnizate de Universitatea din Peking.
In legea care tocmai s-a dat in China se stipuleaza faptul ca niciun copil nu poate renunta la drepturile de mostenire de la parinti si sa scape in felul acesta de indatoririle pe care le are fata de parintii sai. De asemenea, in cazul in care refuza sa aiba grija de parinti, copiii sunt obligati sa le plateasca o suma lunara pentru ingrijire. Legislatia mai precizeaza ca parintii isi pot da copiii in judecata, insa nu se precizeaza ce sanctiuni pot fi aplicate.
Legea a provocat deja critici din partea celor care spun ca se impune o presiune prea mare asupra tinerilor care pleaca in alte orase ca sa studieze sau ca sa munceasca. Cheng Zhegang, in varsta de 50 de ani, are un copil care a plecat in SUA sa studieze pentru o diploma. El afirma ca aceasta lege "distorsoneaza relatia dintre parinti si copii". Cheng sper ca fiica sa ajunga sa munceasca intr-un oras precum Shaghai sau Beijing si sa nu mai se intoarca in localitatea mica in care a crescut.
"Pentru mine, cariera fiicei mele este cel mai important lucru. Ca parinte al unui singur copil, mi-am petrecut tot timpul si toti banii pe educatia sa, asa ca acum vreau ca ea sa aiba succes in viata", a mai spus Cheng Zhegang.