Imagini spectaculoase de la parada din Rusia de Ziua Victoriei

Ultima actualizare: 24-06-2020 20:07

Rusia a pus în scenă, miercuri, parada militară de Ziua Victoriei, pe care o tot amânase din cauza pandemiei.

Vladimir Putin a dat startul evenimentului cu un discurs patriotic în care a omagiat "sacrificiul sovietic" şi "datoria pe care lumea o are încă faţă de URSS", la 75 de ani după victoria împotriva nazismului.

Sub privirile preşedintelui Putin şi ale numeroşilor veterani de război, prin Piaţa Roşie din Moscova s-au perindat mii de militari şi vehicule blindate, tancuri şi transportoare de rachete, cu alte cuvinte toată mândria armatei ruse.

La ora locală 9 a început defilarea celor 13.000 de soldați în uniforme festive și sute de vehicule militare. Din străinătate au venit doar preşedintele Serbiei şi câţiva lideri ale unor foste state sovietice, între care liderii moldovean Igor Dodon şi omologul lui din Belarus, Alexandr Lukashenko.

Prin tradiţie, ruşii marchează victoria asupra Germaniei naziste pe 9 mai, cea mai importantă sărbătoare din țară, după cele legate de calendarul religios. Cum pandemia de coronavirus a oprit, în primăvară, ceremoniile publice, defilarea a fost mutată pe 24 iunie. Adică în ziua în care, acum 75 de ani, Stalin ţinea prima paradă militară din Piaţa Roşie, după înfrângerea Germaniei naziste.

Ruşii și-au etalat elitele militare și tehnica modernă pentru a marca victoria în ceea ce ei numesc "Marele război pentru apărarea patriei". 27 de milioane de oameni au pierit atunci.

Numărul spectatorilor din tribună a fost limitat, dar foarte puţini au purtat masca de protecţie. În Moscova sunt înregistrate zilnic câteva mii de noi cazuri. Vladimir Putin a insistat, însă, pentru ținerea paradei.

Vladimir Putin: ”Este imposibil să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi lumea dacă Armata Roşie nu i-ar fi sărit în apărare. Soldaţii noştri n-au vrut nici război, nici cuceriri, nici faimă, nici onoruri. S-au dat peste cap să-i anihileze pe inamici, să învingă şi să să întoarcă la casele lor. Au plătit un preţ inestimabil pentru libertatea Europei”.

Pandemia de coronavirus a şifonat serios imaginea falnică a preşedintelui Putin. În aprile, rata de popularitate coborâse la 59 la sută, cel mai scăzut nivel din cei 20 de ani de când e la putere. Şi s-ar putea eroda şi mai mult din cauza inevitabilei crize economice.

Dmitri Oreshkin, Analist Politic Independent: ”Parada este asociată direct cu votul pentru modificarea constituţiei, pentru că Putin nu are alte realizări cu care să se laude. Mai mult, este un exerciţiu psihologic, o paralelă: aşa cum am învins hoardele invadatoare ale lui Hitler, aşa vom birui molima coronavirusului”.

Vladimir Putin ar putea candida din nou la președinție, dacă ruşii aprobă, prin referendum, schimbările constituţionale care i-ar permite să rămână la Kremlin şi după 2024, când i se încheie actualul mandat. Votul începe chiar de mâine şi este prevăzut să dureze cel puţin o săptămână, până la 1 iulie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO