Imagini impresionante surprinse în Moscova. Oamenii continuă să-l omagieze pe Navalnîi. "Am plâns non-stop" | FOTO
Zeci de ruşi au continuat, luni, să depună flori la un monument din Moscova pentru a omagia memoria opozantului Aleksei Navalnîi, în ciuda sutelor de arestări efectuate de autorități în zilele precedente.
Aproape 400 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie şi cel puţin 150 au primit pedepse scurte cu închisoarea în ultimele trei zile pentru acţiuni în memoria carismaticului opozant şi militant anticorupţie, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Cu toate acestea, luni, poliţia le-a permis moscoviţilor, dintre care unii plângeau, să treacă unul câte unul pentru a depune flori la un monument dedicat memoriei victimelor represiunii politice sovietice, care se află vizavi de Lubianka, sediul KGB-ului sovietic şi mai târziu al FSB-ului rusesc.
Mai mulţi ambasadori, printre care şi cel al Franţei, Pierre Lévy, şi-au prezentat, de asemenea, omagiile la monument.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Carismaticul avocat era deosebit de popular în rândul tinerilor din marile oraşe, precum Moscova şi Sankt Petersburg.
În orice caz, el era figura de căpătâi a unei opoziţii ruseşti care şi-aşa fusese zdrobită de ani de represiune.
"Aleksei Navalnîi este viu în memoria noastră, el este o rază de lumină în vieţile noastre. Îi vom onora memoria şi îi vom continua munca", a declarat, pentru AFP, pe un ton solemn, Larissa, o şoferiţă de ambulanţă în vârstă de 54 de ani.
Fourth day since the death of Alexei Navalny at the memorial in Moscow. People continue to bring flowers and portraits to the spontaneous memorial. Police are standing nearby and removing all photographs and notes. The flowers are not touched yet.#Navalny #memorial #protest pic.twitter.com/1pXnd3mwJH
— SOTA English (@sotavisioneng) February 19, 2024
Aleksandra, în vârstă de 21 de ani, s-a temut să vină la monument după ce a văzut videoclipuri cu arestările din zilele precedente, dar a făcut-o până la urmă. "În primele două zile, am plâns non-stop. Sunt furioasă", a spus ea.
"Chiar dacă era în închisoare, dacă era dus dincolo de Cercul Arctic, era încă în viaţă. E ca şi cum ar fi existat încă o speranţă", a continuat tânăra, care a participat în trecut la mitinguri organizate de Navalnîi.
"Este genul de persoană pe care vrei să o urmezi, iar oamenii l-au urmat", a mai afirmat ea.
La rândul lui, Konstantin, un adolescent în vârstă de 16 ani, a spus că a început să fie interesat de politică la 11 ani, când l-a descoperit pe Aleksei Navalnîi.
"El este persoana ale cărei activităţi le-am urmărit în toţi aceşti ani. Iar vestea morţii sale, sau mai degrabă a asasinării sale la 16 februarie, bineînţeles, m-a şocat", a declarat el.
"Pentru milioane de ruşi, el era încă un fel de speranţă şi nu ştim cine va fi următoarea speranţă după el", a spus Elizaveta, în vârstă de 47 de ani, care a venit la memorialul din Moscova purtând ochelari negri şi fumând nervos o ţigară.
Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie şi pentru lupta sa neîncetată împotriva lui Vladimir Putin şi a "partidului său de hoţi şi escroci", Aleksei Navalnîi a murit, vineri, în colonia penitenciară din Arctica unde îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani.
Circumstanţele morţii - la vârsta de numai 47 de ani - a opozantului, care a fost victima unei otrăviri căreia i-a supravieţuit la limită în 2020 şi a unor condiţii de detenţie deosebit de dure, rămân neclare, iar autorităţile au refuzat până în prezent să predea familiei sale rămăşiţele sale.