Ultimul bilant oficial al cutremurului din Turcia: 264 morti si 1.300 de raniti
Lacrimi si dezolare in estul Turciei, unde salvatorii isi continua neabatuti cautarile printre daramaturi. Seismul cu magnitudinea 7,2 care a devastat ieri regiunea a luat un greu tribut uman.
Un bilant inca provizoriu indica 264 morti si peste 1.300 de raniti. Alte zeci de mii de oameni au ramas fara case. Salvatorii se tem insa ca vor mai gasi sute de victime in ruinele cladirilor facute una cu pamantul.
Principala vina pentru aceste urmari o poarta starea deplorabila a constructiilor din Turcia. Pe de alta parte, cutremurul este legat de coliziunea placilor tectonice din Arabia si Eurasia, care sugruma provincia Anatolia ca intr-o menghina.
Un barbat a fost scos de sub daramaturi luni dimineata, la aproape 20 de ore de la cutremur. Aproape 1.300 de salvatori, zeci de caini special dresati, 145 de ambulante si 6 batalioane ale armatei s-au mobilizat in regiunea sinistrata. Toate echipele fac eforturi contracronometru pentru a recupera supravietuitori.
Unii escaladeaza mormanele de moloz si striga "E careva pe aici?", iar daca se aud gemete, eforturile se concentreaza neintarziat in locul respectiv.
De asemenea, localnicii - in majoritate kurzi - indruma autoritatile sa intervina in anumite locuri, prin mesaje precise postate pe Twitter .
Seismul a afectat reteaua electrica, iar in multe locuri salvatorii au muncit noaptea trecuta intr-un frig cumplit la lumina generatoarelor ori a tortelor.
Cel mai afectat e orasul Ercis, cu 100.000 de locuitori. S-au prabusit aici in jur de 100 de cladiri, iar echipele de interventie se plang ca nu au utilaje ca sa ridice bucatile mari de beton. Unii sapa cu mainile goale in speranta ca vor reusi sa-i scoata la timp pe raniti. Cu toate acestea, guvernul de la Ankara a refuzat ajutorul oferit de Israel si NATO, declarand ca este capabil sa gestioneze criza cu mijloace proprii.
Serios zguduit de cutremur a fost si orasul Van, situat la 90 de km departare de Ercis.
Este cel mai violent seism inregistrat in Turcia in ultimii 12 ani. Iar dupa cutremurul initial au urmat nu mai putin de 100 de replici. Duminica seara s-a produs una foarte puternica, de magnitudine 6 pe scara Richter. Inspaimantati, supravietuitorii au petrecut noaptea pe strazi, fara sa inchida un ochi. Cei norocosi au fugit deja din oras, refugiindu-se pe la rude. Garile si autogarile sunt pline de oameni disperati sa plece in zone mai sigure.
In provincia respectiva, numai 9% din locuinte sunt asigurate impotriva cutremurelor. Asta si din cauza nerespectarii normelor seismice de constructie.
Autoritatile au temeri majore pentru micile catune izolate, care nu au oricum electricitate ori retea de telefonie. Majoritatea caselor din acele localitati sunt facute din argila.
Traversata de mai multe falii seismice, Turcia se confrunta frecvent cu astfel de fenomene. In 1999, doua seisme produse in nord-vestul tarii s-au soldat cu peste 20.000 de morti.
VIDEO. Imagini amator din timpul cutremurului care a zguduit astazi Turcia