Holera face ravagii în Siria. Autoritățile anunță că țara se confruntă cu un "număr mare de cazuri". Trei oameni au murit
Trei persoane au murit din cauza holerei în regiunile kurde ale Siriei, au anunţat, sâmbătă, autorităţile locale, care au cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale pentru a limita răspândirea acestei maladii.
"Un număr mare de cazuri de holeră au fost raportate în regiuni din provinciile Raqaa şi Deir ez-Zor din nordul, respectiv din estul ţării", a anunţat Departamentul de Sănătate dintr-o regiune autonomă kurdă într-un comunicat publicat din oraşul Al-Qamishli.
"Trei persoane au murit din cauza acestei boli", precizează oficialii kurzi, care le-au cerut organizaţiilor internaţionale, "mai ales Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să furnizeze sprijinul necesar pentru a limita răspândirea holerei".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), boala s-a răspândit în vestul provinciei Deir ez-Zor prin intermediul apei potabile contaminate, după ce autorităţile siriene au încetat să mai distribuie clor către staţiile de pompare în ultimele trei luni, scrie AFP, citată de Agerpres.
Acelaşi ONG vorbeşte despre un număr mare de persoane care prezintă simptome de holeră - vărsături, diaree şi dureri de cap.
Populația e dependentă de surse alternative de apă
După 11 ani de război, Siria se confruntă cu grave penurii de apă, în plus faţă de secetă. Conflictul armat a avariat aproximativ două treimi din uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă, potrivit unui raport publicat în aprilie de UNICEF.
Aproape jumătate din populaţia ţării depinde de surse alternative de apă, care sunt adeseori insalubre, au declarat reprezentanţii UNICEF.
Kurzii controlează majoritatea zonei nord-estice a Siriei, unde au instaurat o autonomie de facto după declanşarea acestui război, care a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi şi a obligat milioane de sirieni să fugă în străinătate.
Ce este holera
Holera, o infecţie diareică acută ce provoacă o deshidratare uneori mortală, este contractată prin consumul de apă sau de produse alimentare contaminate cu bacteria Vibrio cholerae.
Boala se dezvoltă în zone adeseori populate, cu acces limitat la apă potabilă sau lipsite de reţele de asanare corespunzătoare.
Potrivit estimărilor, la nivel mondial sunt raportate în fiecare an între 1,3 milioane şi 4 milioane de cazuri de holeră, care provoacă între 21.000 şi 143.000 de decese.