HIV, tabu printre iranieni. Relațiile intime în afara căsătoriilor, interzise
Sporirea infecților cu HIV este unul dintre subiectele controversate ale Iranului.
Într-o piață dintr-un cartier sărac din Teheran, zonă recunoscută ca fiind frecventată de dependenții de droguri și de traficați, o asistentă medicală le ia trecătorilor probe de sânge, scrie AP.
Oamenii sunt îndemnați să se testeze gratuit și beneficiază și de o consiliere psihologică. Comerțul ilegal de opium, venit din Afganistan, dar și consumul ridicat de droguri din rândurile cetățenilor, i-au determinat pe oficiali să ia măsuri. Mulți dintre aceștia își injectează heronină, folosind aceleași ace pe care, uneori, le împart și cu alții.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O altă îngrijorare a autorităților se îndreaptă către populația tânără, după ce numărul infecțiilor cu HIV au crescut în rândurile adolescenților. Unul dintre factorii care a condus la sporirea infecțiilor ar fi transmiterea pe cale sexuală.
Toate aceste lucruri au declanșat un val de controverse în Iran, întrucât relațiile intime în afara căsătoriei sunt interzise prin lege, iar cei care nu se supun acestei legi pot fi arestați și aspru pedepsiți.
Există voci care susțin că de vină pentru această situație ar fi frica oamenilor, care încă sunt de părere că subiectul este unul tabuu și se tem să vorbească în public despre importanța de-a avea o educație sexuală și cărora le este frică să se testeze.
Cei care suferă de această boală susțin că sunt igonorați de societate. „Toată lumea are o părere greșită despre această boală. Ei chiar cred că dacă își spală mâinile acolo unde o fac și eu se vor infecta. Se înșeală.”, susține Mahboobeh Zeinali, o femeia diagnoticată pozitiv cu HIV și care locuiește în Teheran.
Conform estimărilor guvernului, 66.000 din 80 de milioane de persoane din Iran au fost diagosticați pozitiv cu HIV, deși aproximativ 30.000 dintre aceștia nu știu că au fost infectați. Autoritățile iraniene dau vina pe faptul că nu se cunosc prea multe lucruri despre acest virus.
Iranul a permis așa-numitele "căsătorii temporare" sau "sigheh" - un contract legal în temeiul legii Sharia care permite unui cuplu să împartă o cameră de hotel sau să călătorească împreună, deși relația lor nu este recunoscută în mod oficial. Contractele au o valabilitate de câteva ore până la câțiva ani.
În ultimul timp, Teheranul a avut o părere tolerantă cu privire la așa-numitele "căsătorii albe" sau față de cuplurile care trăiesc împreună înainte de a fi căsătorite, chiar dacă relația lor rămâne ilegală.
Accesul pe scară largă la televiziunea prin satelit rămâne în continuare interzisă de către autorități pentru a nu oferi acces tinerilor la cultura occidentală.