Hezbollah și-a numit noul lider la peste o lună de la asasinarea lui Hassan Nasrallah. Cine este Naim Qassem
Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah anunţă marţi că l-a ales pe numărul doi Naim Qassem la conducerea acestei formaţiuni proiraniene, în locul lui Hassan Nasrallah, asasinat la 27 septembrie într-un atac israelian în sudul Beirutului.
”Consiliul Shura”, organul de conducere al Hezbollah, ”s-a pus de acord să-l aleagă pe şeicul Naim Qassem secretar general al Hezbollah”, anunţă într-un comunicat formaţiunea islamistă şiită, care se află în război cu Israelul.
Hashem Safieddine, presupusul succesor al lui Hassan Nasrallah, a fost de asemenea asasinat în alt atac israelian la începutul lui octombrie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Moartea acestuia a fost confirmată săptămâna trecută, alături de a altor lideri, de către Hezbollah.
Membru fondator
Naim Qassem, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre fondatorii mişcării Hezbollah în 1982.
În 1991 el a devenit secertar general adjunct al mişcării, la un an în urma unor acorduri menite să-i reconcilieze pe libanezi după Războiul Civil (1975-1990).
În ultima perioadă el a apărut în trei alocuţiuni televizate după asasinarea lui Hassan Nasrallah, ultima oară la 15 octombrie.
El le transmitea atunci israelienilor că ”soluţia” care va permite întoarcerea acasă a locuitorilor din nordul Israelului, deplasaţi de tiruri Hezbollah de un an, este ”o încetare a focului”.
El ameninţa că, altfel, Hezbollah va lovi ”peste tot” în israel.
Israelul desfăşoară de la 23 septembrie atacuri aeriene masive în Liban, vizând bastioane ale Hezbollah.
El a anunţat că vrea să pună capăt tirurilor care vizează nordul teritoriului israelian, care se învecinează cu sudul Libanului, şi să permită întoarcerea locuitorilor acasă.
Începând de la 23 septembrie, peste 1.700 de persoane au fost ucise în Rpzboiul din Liban, potrivit unui bilanţ AFP care are la bază date de la Ministerul libanez al Sănătăţii, notează News.ro.