Helmut Kohl, inmormantat cu onoruri militare. Conflictele pe care le-a avut in ultimii ani cu Angela Merkel


Ultimul update: Miercuri 05 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Duminica 02 Iulie 2017 18:15
Categorie: Stiri externe

Germanii i-au spus adio lui Helmut Kohl, pretuit in intreaga lume ca artizan al Uniunii Europene, asa cum o cunoastem astazi.

Dupa ceremonia de la sediul Parlamentului European si o slujba pe pamantul natal, trupul lui Kohl a fost inhumat in cadrul unei ceremonii private.

Slujba de inmormantare a fost oficiata la catedrala din Speyer, in landul natal al lui Helmut Kohl, Renania Palatinat. Au asistat zeci demnitari germani si straini. Vaduva lui Kohl a stat intre fostul presedinte american Bill Clinton si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, prieten vechi al defunctului.

La finalul slujbei, sicriul a fost scos din catedrala, iar fostul cancelar a primit onoruri militare. Trupul lui Helmut Kohl a fost adus la catedrala Speyer dupa o ultima calatorie cu barca pe Rin. Mii de germani s-au strans sa-si ia ramas bun de la cel care a condus tara timp de 16 ani.

Pe tot parcursul zilei, atat la ceremonia din Parlamentul european din Strasbourg, cat si la slujba din catedrala, Angela Merkel s-a aflat intr-o postura pe cat de ingrata, pe atat de neobisnuita. Cancelarul si vaduva disparutului s-au evitat cu grija, din cauza neintelegerilor acute avute de Merkel cu Helmut Kohl in ultimii ani.

Angela Merkel: "Ii datoram multe lucruri care astazi sunt de la sine intelese: Germania reunificata, piata unica, disparitia frontierelor, moneda unica. A influentat si a creat o intreaga generatie."

Angela Merkel ii datoreaza lui Kohl cariera politica, dar tot ea este cea care l-a eliminat de la conducerea partidului din cauza unui scandal legat de finantari ilegale ale formatiunii.

Pe de alta parte, anul trecut, Helmut Kohl a denuntat politica portilor deschise pentru imigranti, promovata de Merkel. Cu acest trecut tulbure in suflet, si-a luat Angela Merkel ramas bun de la fostul ei mentor.

VIDEO PROTVPLUS.RO