Un exercitiu al Marinei Militare Americane a inflamat spiritele in Marea Chinei de Sud. Reactia ferma a Beijingului

USNavy

Un distrugator al Marinei Americane a navigat duminica la circa 20 de kilometri de o insula disputata, aflata in Marea Chinei de Sud, a declarat un oficial militar american pentru CNN.

Marina americana a efectuat un "exercitiu naval" in jurul insulei Triton, in arhipelagul Paracel, care este disputat de China, Vietnam si Taiwan.

Ca parte a exercitiului, distrugatorul inzestrat cu rachete ghidate USS Stethem a navigat la 20 de kilometri de Triton, in ceea ce China pretinde a fi apele sale teritoriale, potrivit cnn.com.

Statele Unite nu recunosc revendicarea suveranitatii de catre Beijing asupra insulelor pe care tara asiatica le-a ocupat si pe care a construit capacitati militare. Pentagonul a refuzat sa comenteze informatia referitoare exercitiul naval.

"Beijing-ul a realizat o serie de actualizari ale infrastructurii sale militare in Paracels", potrivit Centrului pentru Studii Strategice si Internationale "Asia Maritime Transparency Initiative" (AMTI) din Washington.

Citește și
Paza de coasta chineza
China a inapoiat Americii drona "furata" din Marea Chinei de Sud. Statele Unite continua investigatiile in acest caz
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Organizatia mentioneaza de asemenea ca Beijinul si-a extins recent infrastructura pe insula Triton, care a inclus constructia unui heliport.

Comandantul flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris: "Cred ca chinezii construiesc facilitati de lupta si avantajul pozitional in incercarea de a afirma suveranitatea de facto asupra teritoriilor disputate aflate in Marea Chinei de Sud.”

Un purtator de cuvant al Flotei din Pacific a SUA, locotenent-comandorul Matt Knight, nu a putut confirma exercitiul de duminica, dar a declarat pentru CNN ca sunt parte din rutina operatiunilor Statelor Unite.

"Pretentiile maritime excesive ale 22 de tari au fost contestate in ultimul an fiscal", a afirmat el.

Exercitiul de duminica vine la cateva zile dupa ce administratia Trump a facut o serie de actiuni care au iritat Beijingul, inclusiv sanctiuni impotriva entitatilor chineze care fac afaceri cu Coreea de Nord si aprobarea unei noi vanzari de arme catre Taiwan.

Operatiunea de duminica a fost cea de-a doua raportata de la inceputul administratiei lui Donald Trump.

Prima a fost pe 24 mai, cand distrugatorul USS Dewey a navigat la 20 de kilometri de reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, care se afla la sud de Paracels.

Dupa aceasta operatiune, ministrul chinez al Apararii a declarat ca doua fregate au "avertizat" USS Dewey dupa ce a intrat in apele sale teritoriale "fara permisiune".

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Ren Guoqiang: "Ne-am opus cu fermitate comportamentului SUA de a-si arata forta si de a intensifica militarizarea regiunii."

China nu a raspuns duminica unei solicitari venita din partea CNN de a comentar operatiunea distrugatorului USS Stethem.

China a afirmat anterior ca este indreptatita sa se comporte cum vrea pe insulele pe care le considera teritoriul sau.
"Daca suntem dispusi sa desfasuram sau nu echipamente militare se afla in sfera noastra de suveranitate. Este dreptul nostru la autoaparare si auto-conservare, recunoscut de dreptul international", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Hua Chunying, in martie.

Saptamana trecuta, un raportor al Initiativei Asia Transparency Maritime a declarat ca Beijingul continua sa construiasca infrastructura pe trei insule din lantul Spratly: Fiery Cross, Mischief si reciful Subi.

Cele mai noi constructii includ adaposturi pentru lansatoare de rachete pe reciful Fiery Cross si o gama larga de antene pe reciful Mischief, a spus raportul AMTI.

"Cupole pentru antene au fost recent finalizate sau sunt in constructie pe insulele Fiery Cross si Mischief", a mai raportat AMTI.

De asemenea, se spune ca zonele de depozitare subterane sunt construite pe recife, probabil pentru a stoca munitii, a mai spus acesta. AMTI a postat imagini prin satelit pentru a-si sustine afirmatiile.

La sfarsitul lunii martie, AMTI a raportat ca zeci de hangare de aeronave si capacitati pentru radare de mare viteza sunt aproape operationale pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud.

Expertii au declarat pentru CNN ca noile facilitati vor stabili pozitia dominanta a Beijingului in regiune si ar putea ajuta China sa creeze o zona de identificare pentru apararea aeriana in regiune.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Nava disparuta in Marea Chinei de Sud a fost gasita. 25 de oameni de la bord erau inca in viata
Nava disparuta in Marea Chinei de Sud a fost gasita. 25 de oameni de la bord erau inca in viata

Cautari disperate in largul insulei Borneo, dupa disparitia unui catamaran ce transporta turisti chinezi.

China a inapoiat Americii drona
China a inapoiat Americii drona "furata" din Marea Chinei de Sud. Statele Unite continua investigatiile in acest caz

Dupa 5 zile tensionate intre cele doua puteri, China a decis sa inapoieze Statelor Unite drona pe care acestia din urma o foloseau in Marea Chinei de Sud pentru observatii oceanografice militare. Informatia este confirmata de oficiali ai ambelor tari.

O nava de razboi chineza a capturat o drona subacvatica trimisa de americani in Marea Chinei de Sud. Reactia SUA
O nava de razboi chineza a capturat o drona subacvatica trimisa de americani in Marea Chinei de Sud. Reactia SUA

O nava de razboi chineza a capturat o drona subacvatica trimisa de o nava americana de cercetare oceanografica in apele internationale din Marea Chinei de Sud, a declarat vineri un oficial american in domeniul apararii, relateaza Reuters.

Un nou conflict global, pe cale sa izbucneasca. Mesajul Chinei pentru SUA: Pregatiti-va de o
Un nou conflict global, pe cale sa izbucneasca. Mesajul Chinei pentru SUA: Pregatiti-va de o "confruntare militara"

China are dreptul de a crea o zona de identificare aeriana in Marea Chinei de Sud, dar aceasta va depinde de nivelul amenintarilor cu care se confrunta, a declarat miercuri adjunctul ministrului de externe chinez Liu Zhenmin.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.