Harta Coalitiei contra SI. Romania, printre tarile care ofera sprijin militar si financiar pentru a distruge "reteaua mortii"

×
Codul embed a fost copiat

Romania poate deveni, o tinta a Statului islamic, avertizeaza analistii, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca facem parte din coalitia celor peste 40 de tari care lupta impotriva autointitulatului "Stat Islamic".

Cruzimea celor care si-au declarat Califatul liber in Orientul Mijlociu a provocat furie, dar si groaza in cancelariile occidentale. Pe de alta parte, guvernul irakian spune ca jihadistii planuiesc un atac care vizeaza metroul de la Paris si din Statele Unite.

Potrivit documentului publicat de Departamentul de Aparare al SUA printre tarile care si-au anuntat sprijin financiar, militar sau informatic se numara 40 de tari printre care si Romania, alaturi de Canada, Finlanda, Suedia, Norvegia, Irlanda, Marea Britanie, Franta, Portugalia, Spania, Maroc, Ucraina, Germania, Italia, Grecia, Turcia sau Japonia ( tari semnalate cu albastru pe harta). Pana acum singurele tari care au condus atacuri aeriene in Siria sunt Statele Unite, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain si Qatar.

Barack Obama a lansat un apel pentru intensificarea eforturilor in scopul distrugerii grupului terorist Statul Islamic, pe care l-a catalogat drept "reteaua mortii". "Singurul limbaj inteles de acesti criminali este limbajul fortei, astfel ca Statele Unite ale Americii vor colabora cu o larga coalitie pentru a distruge aceasta retea a mortii", a declarat Obama, in discursul rostit in cadrul Adunarii Generale a ONU.

"Nu vom ceda amenintarilor si vom demonstra ca viitorul apartine celor care construiesc, nu celor care distrug
", a adaugat Obama, referindu-se la grupul terorist Stat Islamic. "Este necesar sa luptam impotriva extremismului inclusiv pe Internet si pe retele de socializare", a spus Obama.

Statele Unite, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au bombardat miercuri seara 12 rafinarii controlate de SI in estul Siriei dupa ce marti marti, avioane militare din Statele Unite, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain si Qatar au efectuat raiduri aerienein Siria, vizand pozitii ale grupului terorist sunnit Stat Islamic si ale unei celule Al-Qaida, Khorasan.

Citește și
Hervé Pierre Gourdel
ULTIMELE IMAGINI cu francezul decapitat de Statul Islamic. Mesajul teroristilor pentru statul francez. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Consiliu de Securitate extraordinar al ONU prezidat de Barack Obama, a adoptat miercuri o rezolutie cu caracter obligatoriu, pentru a opri fluxul de jihadisti straini in Siria si Irak si pentru a contracara amenintarea pe care ei o reprezinta pentru tarile lor de origine. Acest text, adoptat in unanimitate, impune statelor, sub pedeapsa sanctiunilor, sa-i impiedice inrolarea cetatenilor lor in organizatii extremiste, precum Statul Islamic (SI).

Masurile luate la nivel international impotriva gruparilor islamiste

ONU
Consiliul de Securitate a adoptat la 15 august o rezolutie coercitiva care cere dizolvarea imediata a gruparii Stat Islamic (SI), a frontului Al-Nusra si a altor formatiuni legate de Al-Qaida, si i-a amenintat cu sanctiuni pe cei care ajuta aceste grupari sa recruteze sau sa se finanteze. Toate tarile membre au fost chemate sa ia masuri "pentru limitarea fluxului de combatanti teroristi straini" si schimburile comerciale directe sau indirecte cu islamistii sunt condamnate. ONU a adaugat sase nume pe lista sa neagra cu persoane sau grupari jihadiste.

TARILE OCCIDENTALE

Australia anunta, la 18 septembrie, ca a dejucat proiecte ale SI impotriva liderilor sai si ca a arestat 15 persoane in cadrul unei operatiuni care a implicat peste 800 de politisti, cea mai mare de acest tip organizata vreodata in aceasta tara.

Parisul adopta la 23 aprilie un plan "antijihad" si anunta periodic dejucarea unor proiecte de plecare sau destructurare a filierelor de recrutare. Islamistul francez Medhi Nemmouche, suspectat de atentatul impotriva Muzeului evreiesc din Bruxelles la 24 mai (soldat cu patru morti), este arestat la Marsilia la 30 mai. Deputatii voteaza la 18 septembrie consolidarea arsenalului antiterorist (interdictia de iesire din teritoriu pentru a opri candidatii jihadisti, posibilitatea de a bloca site-urile de Internet).

Berlinul interzice la 12 septembrie, "cu efect imediat", orice activitate de sustinere, recrutare si propaganda pentru SI pe teritoriul sau, in special insemnele si simbolurile gruparii in reuniunile publice sau pe retelele de socializare.

Londra anunta la 1 septembrie un proiect de noi masuri precum confiscarea la frontiere a pasapoartelor cetatenilor suspecti, sporirea controlului miscarilor suspectilor in tara, chiar interdictii de zbor pentru a impiedica intoarcerea jihadistilor pe teritoriul britanic.

Haga anunta la 29 august ca vrea sa le retraga pasapoartele olandeze islamistilor cu dubla nationalitate, chiar daca acestia nu au fost declarati vinovati de vreo infractiune.

Spania, care a destructurat mai multe retele de recrutare intre care una condusa de un fost detinut la Guantanamo (16 iunie), anunta la 4 august arestarea a doi candidati la jihad, intre care o minora.

In Belgia, justitia ordona la 13 iunie judecarea a 46 de membri ai Sharia4Belgium (dintre care doar opt se afla pe teritoriul sau), o grupare acuzata de recrutarea islamistilor.

Turcia anunta la 23 septembrie ca a reperat si expulzat peste 1.000 de combatanti straini din 75 de tari.



TARILE ARABE

La Riyad, un decret regal (3 februarie) prevede pana la 20 de ani de inchisoare pentru participarea la lupte in strainatate si apartenenta la "grupari teroriste" a caror sustinere sau promovare sunt pedepsite. Gruparile islamiste sunt clasate drept "organizatii teroriste" la 7 martie, sauditii care lupta in strainatate au la dispozitie 15 zile pentru a se intoarce, sub pedeapsa urmaririi lor in justitie. Justitia isi multiplica verdictele dure impotriva jihadistilor.

In Kuwait, arestarea lui Hajjaj al-Ajmi, presupus colector de fonduri pentru Al-Nusra, grupare al carei nume tocmai a fost adaugat pe lista neagra a ONU, este anuntata la 20 august apoi, la 18 septembrie, tara anunta arestarea mai multor presupusi membri ai SI, intre care sauditi, si supravegherea altor 134.
Amman anunta la 21 septembrie arestarea a 11 membri ai SI acuzati de pregatirea unor atentate in regat.

Marocul se pregateste sa isi consolideze legislatia antiterorista cu pedepse de pana la 15 ani de inchisoare.

Miscarea siita libaneza Hezbollah se opune atacurilor americane in Siria

Liderul miscarii libaneze Hezbollah a afirmat ca partidul sau se opune atacurilor efectuate de Statele Unite si aliatii lor impotriva jihadistilor in Siria, refuzand sa sustina o coalitie care serveste "intereselor americane", relateaza Mediafax.

"Avem un principiu: in contextul in care americanii ataca organizatia Stat Islamic, talibanii sau fostul regim irakian (al lui Saddam Hussein), noi ne opunem unei interventii militare americane si suntem impotriva unei coalitii internationale in Siria", a afirmat Hassan Nasrallah, intr-un discurs la postul de televiziune Hezbollah Al-Manar.

"Pozitia noastra nu s-a schimbat (...), refuzam orice interventie militara americana, chiar daca ea va fi sub o acoperire internationala, precum cea a NATO", a adaugat el.

In opinia liderului miscarii siite, "aceasta coalitie, asa cum repeta (presedintele american Barack) Obama in toate discursurile sale, are scopul de a apara doar interesele americanilor".

Reactia Iranului dupa interventiile din Siria

Presedintele iranian Hassan Rohani a ridicat intrebari, miercuri, asupra obiectivului atacurilor americane si arabe in Siria, apreciind ca nicio miscare extremista nu poate fi eradicata doar prin atacuri aeriene, intr-un interviu acordat postului american de televiziune PBS, relateaza Mediafax.

"Nu intelegem bine ce vor ei (americanii), daca sunt sub presiunea opiniei publice si vor sa faca un spectacol sau daca au un obiectiv real pentru regiune", a declarat Rohani intr-un interviu acordat prezentatorului-vedeta Charlie Rose. "Dar ce pot sa va spun fara echivoc este ca nicio grupare terorista nu poate fi eradicata si distrusa doar prin bombardamente aeriene", a adaugat presedintele, a carui tara a sustinut constant regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

In timp ce Statele Unite si cinci tari arabe desfasoara de marti atacuri asupra unor pozitii ale gruparii Stat Islamic in Siria, Rohani a acuzat, fara sa le numeasca, "unele tari din regiune si din afara regiunii ca au sustinut diverse grupari teroriste" in Siria."Aceasta sustinere a luat mai multe forme, financiara, materiala. Unele tari au facut din teitoriul lor un punct de trecere pentru campul de batalie. Toate au un mod sau altul de a incuraja si sustine acesti teroristi", a declarat el.

"Cand un obiectiv devine prioritar, de exemplu rasturnarea unui anume guvern, acesta conduce la folosirea tuturor mijloacelor", a adaugat el, o aluzie la vointa tarilor occidentale si arabe de a-l vedea pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca renunta la putere.

Tarile occidentale si arabe sprijina oficial militar si financiar opozitia "moderata" din Siria, care lupta atat impotriva regimului, cat si a jihadistilor din SI. Dar presedintele sirian si aliatii iranieni califica drept "terorista" toata opozitia, fara vreo distinctie.

Vorbind despre celalalt mare dosar, cel al negocierilor din domeniul nuclear cu marile puteri, Rohani a apreciat ca este posibil un acord.  "Daca exista o vointa reala de o parte si de cealalta, cu siguranta un acord este la indemana", a apreciat presedintele iranian, afirmand ca isi doreste "o situatie castigatoare pentru toate partile".
"Iranul trebuie sa isi protejeze drepturile de a folosi energia nucleara in mod pasnic si interlocutorii nostri trebuie asigurati cu certitudine ca nu va exista o deviere de la acest obiectiv"
, a rezumat el.

Teheranul si marile puteri (SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au reluat, in cadrul Adunarii Generale a ONU, negocierile pe tema programului nuclear controversat al Iranului. Comunitatea internationala, care suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu bomba atomica, cere garantii ferme despre natura pasnica a programului nuclear, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor care sugruma economia tarii. Negociatorii si-au acordat termen pana la 24 noiembrie pentru a ajunge la acest obiectiv, dar persista inca divergente mari.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Presa bulgara: Statul Islamic a ajuns in Balcani. Recruteaza adepti si obtine arme din sud-estul Europei si chiar din Romania
Presa bulgara: Statul Islamic a ajuns in Balcani. Recruteaza adepti si obtine arme din sud-estul Europei si chiar din Romania

Gruparea terorista Statul Islamic si-a creat simpatizanti si in Balcani relateaza presa bulgara care atrage atentia ca jihadistii pot recruta radicali musulmani si face rost de arme si echipamente de comunicare din tari precum Romania si Bulgaria.

ULTIMELE IMAGINI cu francezul decapitat de Statul Islamic. Mesajul teroristilor pentru statul francez. VIDEO
ULTIMELE IMAGINI cu francezul decapitat de Statul Islamic. Mesajul teroristilor pentru statul francez. VIDEO

Cetateanul francez rapit in Algeria a fost decapitat de o grupare afiliata grupului terorist Stat Islamic, relateaza AFP, citata de Mediafax.

22 de romani au fost evacuati din Siria si adusi in tara. Bombardamentele aliatilor impotriva Statului Islamic se intetesc
22 de romani au fost evacuati din Siria si adusi in tara. Bombardamentele aliatilor impotriva Statului Islamic se intetesc

22 de cetateni romani au fost evacuati din Siria si repatriati. Operatiunea a fost organizata de misiunea noastra de la Damasc, cu sprijinul ambasadei din Beirut.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.