Haos in mai multe orase americane. Zeci de persoane au fortat intrarea intr-o primarie si alte 180 au fost arestate

Ultima actualizare: 30-11-2014 07:10

Protestele din America, declansate de decizia justitiei de a nu-l urmari pe politistul alb care a ucis un tanar de culoare, sunt departe de a se potoli.

La St. Louis, Missouri, cateva zeci de oameni au incercat sa ia cu asalt cladirea primariei, iar la Los Angeles, 180 de persoane au fost arestate.

Noul val de proteste e doar ultimul dintr-o serie provocata, de-a lungul anilor, de incidente similare.

Acestea demonstreaza ca America nu si-a rezolvat problema rasiala, desi are, de 6 ani, un presedinte de culoare.

Cateva zeci de persoane au incercat sa intre cu forta in primaria orasului St Louis, de care apartine Ferguson. Peste 100 de politisti au fost trimisi imediat sa pazeasca institutia, iar strazile din jur au fost inchise.

''Are constiinta impacata? Cum poti sa ai constiinta impacata dupa ce ai ucis pe cineva, chiar daca a fost un accident?'', explica Lesley McSpadden, mama lui Michael Brown.

Aceasta a fost reactia familiei lui Michael Brown, dupa ce politistul care l-a ucis a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze. De altfel, incidentul din Ferguson e ultimul dintr-o lunga istorie de tensiuni dintre comunitatea de culoare si politia americana.

Situatia e relativ calma in Ferguson, orasul din statul american Missouri, ravasit de proteste, dupa ce un politist a scapat de proces, desi a impuscat mortal un tanar de culoare neinarmat, in luna august.

In schimb, s-au incins spiritele la Londra, unde a avut loc o manifestatie de solidaritate cu protestatarii din Statele Unite.

Mii de oameni au marsaluit miercuri seara pana in fata ambasadei americane din capitala Marii Britanii.

Manifestantii au vrut sa protesteze fata de decizia juratilor din Saint-Louis: au daramat gardurile de protectie instalate in preajma parlamentului si s-au incaierat cu politistii.

In Statele Unite, manifestatiile ar putea fi reluate in forta dupa Ziua Recunostintei. Lideri ai comunitatii de culoare au lansat apeluri pentru organizarea unor proteste ample in cursul zilei de sambata.

Un alt episod notoriu s-a consumat la nord de Los Angeles, in martie 1991. Un barbat de culoare numit Rodney King a fost batut de mai multi politisti, iar imaginile au facut inconjurul lumii. Cand s-a aflat ca agentii nu vor pati nimic, Los Angeles-ul a luat foc.

Au fost cele mai sangeroase revolte din istoria Americii, soldate cu 53 de morti si miliarde de dolari pagube.

Pentru ca ceea ce i s-a intamplat lui Rodney King a fost, in mod exceptional pentru acea vreme, filmat de un martor, America a fost nevoita sa infrunte probleme multa vreme ingropate. Cat de bine a invatat lectia, chiar si acum, e discutabil.

Vara aceasta, tot la Los Angeles, Ezell Ford, un tanar de culoare neinarmat si cu probleme psihice a fost impuscat mortal de politisti. Aproape concomitent, la Ferguson izbucneau revoltele de dupa uciderea lui Michael Brown. Activistii spun ca sunt prea multe incidente de acest gen.

''Din cauza altor incidente, din alte orase, avem inclinatia naturala de a nu avea incredere in fortele de ordine”, spune Lita Herron, militant pentru drepturi civile.

Revolte au fost si la Oakland, in 2009, dupa ce un agent l-a ucis pe Oscar Grant sub ochii trecatorilor. A declarat ca a incurcat pistolul cu arma cu electrosocuri si a primit un an de inchisoare pentru omor din culpa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO