Guvernul slovac vrea creşterea TVA la carte, invocând că doar „bogații” le cumpără. Ironii pe reţelele sociale | VIDEO

Carti
Shutterstock

Guvernul populist al Slovaciei a anunţat planuri de a creşte drastic taxa pe valoarea adăugată (TVA) la cărţi pentru a ajuta la redresarea finanţelor publice.

 

Anunţând săptămâna aceasta noua cotă de TVA, ministrul de Finanţe al Slovaciei, Ladislav Kamenický, a susţinut că studiile au arătat că cărţile sunt „în primul rând achiziţionate de segmente mai bogate ale populaţiei” şi, prin urmare, ar putea fi impozitate cu noua cotă de bază de 23%, în loc de rata actuală, de 10%.

Măsura face parte dintr-o creştere generală a cotei TVA anunţată de guvernul de coaliţie condus de Robert Fico, care vizează rezolvarea problemei deficitului public excesiv al Slovaciei prin colectarea a 50 de milioane de euro în 2025. Conform propunerii, alimentele de bază, medicamentlee şi manualele ar fi scutite de majorarea TVA sau impozitate la o cotă mai mică decât înainte.

Creşterea TVA vine pe fondul unei poziţii din ce în ce mai agresive a guvernului Fico faţă de sectorul cultural, confirmată şi de demiterea, luna trecută, a directorilor Galeriei Naţionale şi teatrului naţional.

Dacă modificările fiscale vor fi aprobate de Parlament şi vor intra în vigoare în ianuarie, Slovacia ar deveni una dintre singurele două ţări din Europa care nu ar avea cote reduse de TVA pentru cărţi – o măsură ale cărei efecte pozitive intangibile asupra economiei, educaţiei şi democraţiei sunt considerate de cei mai mulţi ca depăşind beneficiile financiare.

Citește și
prezenta vot
Cărți gratis pentru alegătorii din Iași. Inițiativa inedită a dus la cozi de zeci de persoane
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Ironii pe social-media

Comentariile lui Kamenický despre presupusa ”bogăţie” a bibliofililor au fost întâmpinate cu ironii. Pe reţelele de socializare, slovacii au postat videoclipuri cu ei înşişi admirând ”activele financiare” nou recunoscute pe rafturile lor, având drept coloană sonoră melodia ”Money, Money, Money”, a trupei Abba.

Juraj Heger, preşedintele Asociaţiei Editorilor şi Vânzătorilor de cărţi din Slovacia, a pus la îndoială afirmaţia ministrului de finanţe potrivit căreia cărţile sunt cumpărate în cea mai mare parte de către cei înstăriţi, spunând că sondajele recente au arătat doar o diferenţă marginală între obiceiurile privind achiziţia de carte ale persoanelor cu venituri mari şi medii.

De asemenea, TVA mai mare nu i-ar ajuta pe cumpărătorii de cărţi mai săraci, a adăugat el, deoarece ar duce probabil la preţuri mai mari ale cărţilor şi ar afecta totodată în mare parte vânzătorii de carte care se confruntă deja cu dificultăţi.

„Oamenii sunt foarte supăraţi”, a declarat Heger pentru The Guardian. „Ministerul Culturii distruge tot ce a fost construit de-a lungul deceniilor”, consideră el.

„Piaţa de carte din Slovacia este foarte mică, câştigând aproximativ 100 de milioane de euro pe an”, a adăugat el. „Această decizie va face ca oamenii să cumpere mai puţine cărţi, astfel încât guvernul va putea strânge doar foarte puţini bani”, consideră Heger.

Până acum, Danemarca a taxat cărţile cu până la 25% din TVA, dar compensează cu scheme de ajutor pentru editori.

Toate celelalte ţări din UE profită de legislaţia care le permite să aplice cote reduse de TVA pentru publicarea de cărţi. TVA medie pentru cărţi în UE este de aproximativ 6%, iar în unele ţări europene – inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Norvegia şi vecina Slovaciei, Republica Cehă – cota de TVA pentru carte e zero.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Revoltă pe rețelele sociale după ce au apărut imagini cu un container plin cu cărți duse la casat, în curtea unui colegiu
Revoltă pe rețelele sociale după ce au apărut imagini cu un container plin cu cărți duse la casat, în curtea unui colegiu

Un container plin cu cărți duse la casat și fotografiat în curtea unui colegiu din Cluj a provocat reacții pe rețelele sociale.

Cărți gratis pentru alegătorii din Iași. Inițiativa inedită a dus la cozi de zeci de persoane
Cărți gratis pentru alegătorii din Iași. Inițiativa inedită a dus la cozi de zeci de persoane

O rețea de librării a oferit cărți gratis alegătorilor care au votat în Iași. Cetățenii care și-au exercitat dreptul de vot au primit câte o carte sau o revistă din partea librăriei Cărturești, formând cozi serioase.

Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene
Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene

Noi spunem oamenilor înainte de alegeri ce vom face cu votul lor după alegeri și spunem oamenilor că dacă vom câștiga alegerile, o vom propune pe Ursula von der Leyen președinte pentru un al doilea mandat.

Rețetele românești bizare din cărțile de bucate. Cum ajung străinii să gătească ciorbă rădăuțeană cu porcușor de Guineea
Rețetele românești bizare din cărțile de bucate. Cum ajung străinii să gătească ciorbă rădăuțeană cu porcușor de Guineea

Trei experți în gastronomia noastră au descoperit cu stupoare că multe dintre rețetele considerate tradiționale au fost duse la extrem prin intermediul unor cărți de bucate, vândute pe diverse platforme.

Una dintre cele mai vechi cărţi din lume ar urma să fie vândută la licitaţie. Ce valoare are
Una dintre cele mai vechi cărţi din lume ar urma să fie vândută la licitaţie. Ce valoare are

O carte din Egipt, scrisă în la începutul perioadei creştinismului şi considerată una dintre cele mai vechi cărţi existente, va fi scoasă la licitaţie în luna iunie la Londra, potrivit Reuters.

 

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.