Guvernul regional din Berlin a deschis primul magazin cu bunuri SH
Guvernul regional din Berlin a intrat în afaceri şi a deschis primul magazin unde sunt comercializate bunuri... second-hand. Ideea nu are legătură cu atragerea unor noi venituri la buget.
Este vorba despre o strategie nouă de protecţie a mediului, care se axează pe reutilizarea bunurilor pe care localnicii nu le mai vor, în locul reciclării lor.
Magazinul second-hand a fost deschis de administraţia locală din Berlin în Neukolln, unul dintre cartierele trendy ale capitalei germane. Curioşii găsesc aici haine, electrocasnice, viniluri, decoraţiuni sau chiar mobilă, toate la preţuri de chilipir. Singura diferenţă faţă de alte magazine similare este că proprietarul acestuia e chiar guvernul local din Berlin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stefan Tidow, secretarul de stat pentru Mediu, Berlin: „Vrem să formăm ideea că oamenii nu trebuie să arunce lucrurile la gunoi, obiecte care sunt încă folositoare. Vrem să popularizăm această idee. De asta e important să o ducem în locurile în care se adună oamenii. Şi ce loc mai bun putea fi, decât în mijlocul unui mall dintr-o zonă îndrăgită din centrul Berlinului”.
Magazinul se întinde pe aproape 600 de metri pătraţi, este deschis de luni până duminică şi reprezintă una dintre direcţiile în care se îndreaptă politicile de mediu ale guvernului german, care vrea să treacă de la reciclare la reducerea deşeurilor în general.
Stefan Tidow: „Avem o nouă politică a deşeurilor în Berlin, iar scopul nostru e „zero deşeuri”. Asta înseamnă că cele mai bune deşeuri sunt cele care nu există. De asta vrem ca lucrurile care sunt încă funcţionale să fie folosite, nu reciclate”.
Majoritatea produselor scoase la vânzare în magazin provin din donaţii şi sunt colectate la centre speciale, împrăştiate în tot oraşul. Printre ele sunt, însă, şi bunuri produse de companii berlineze. Una dintre acestea comercializează aici mobilă creată din deşeuri de lemn adunate de pe şantierele germane, cum ar fi mese, paturi sau dulapuri din scânduri folosite la cofraje.
Andre Stuecher, Upcycle Berlin: „Folosim acest lemn din două motive. În primul rând, e lemn masiv, din bucăţi întregi de copaci. Şi, în al doilea rând, nu e tratat cu substanţe chimice. E lemn moale, bun, pe care-l şmirgheluim de mână ca să îşi menţină patina. Din el fabricăm mobilă simplă”.
Deşi s-a deschis recent, magazinul second-hand are destui clienţi încântaţi de idee.
Ramona Schmidt, client B-Warenhaus: „Societatea noastră e, mai mult sau mai puţin, una risipitoare. Cumpărăm haine tot timpul şi apoi, după un an, ajung la gunoi. Aici ajung să fie purtate din nou. Şi asta e un lucru bun”.
Magazinul va rămâne deschis cel puţin şase luni. Dacă va avea succes, proiectul va fi extins şi în alte zone ale capitalei germane.